Testuję ostatnio dużo nowych pomysłów na ciasta - co by na święta zaskoczyć rodzinkę czymś nowym. To ciasto na pewno się pojawi na wielkanocnym stole bo wyszło super - jedyne co, polecam pokruszyć płatki zmaiast dawać je w całości. Poza tym miodzio!:)
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
CHRUPKA:
200 g kremu czekoladowego
200 g płatków kukurydzianych
GALARETKA:
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka brzoswkiń
800 ml płynu (sok z brzoskwiń + woda)
KREM:
700 ml mleka
2 budynie waniliowe
0.5 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
Sok wyciśnięty z połówki cytryny
+ czekolada do dekoracji na wierzch
WYKONANIE:
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka. Po całkowitym przestudzeniu przekrój na dwa blaty;
6. Galaretki rozpuść w gorącym soku z wodą u odstaw;
7. Brzoskwinie pokrój w kostkę;
9. Płatki kukurydziane połącz z kremem czekoladowym ( możesz go lekko podgrzać, wtedy lepiej się wymiesza). Jeśli chcesz płatki możesz wcześniej pokruszyć;
12. Resztę mleka zagotuj. Do gotujące wlewaj powoli rozmieszane proszki i gotując na małym ogniu mieszaj bydyń aż zgęstnieje i stanie się jednolity;
13. Na chrupkę wylej tężejącą galaretkę, połóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz go kawą a następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki;
14. Miękkie masło utrzyj miskerem;
16. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i ciągle miksuj. Na koniec wlej sok z cytryny i ponownie zmiksuj krem;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz