Szczerze mówiąc jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy zrobiłam je u siebie w domu, cała blaszka została zjedzona raz dwa. Moja rodzina je pokochała i ciągle proszą abym je piekła znowu. Jest po prostu wyśmienite.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
4 jaja
3 łyżki kakao
KREM I:
1 kostka masła/margaryny (200/250g
0.5 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
0.5 szklanki cukru
KREM II:
250 g mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%
BLASZKA 24 x 24 cm
1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;
2. Wlej żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników.
3. Do masy wsyp mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Uważaj, aby suchy proszek nie został na dnie;
4. Wlej ciasto biszkoptowe do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
5. Mleko wraz z cukrem zagotuj w rondelku, a następnie wystudź;
7. Dodawaj po 1 łyżce mleka w proszku i ciągle miksuj. Masa ma być gładka i jednolita;
8. Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka, zalej śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu aż do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia;
10. Serek mascarpone krótko zmiksuj a następnie dodawaj po łyżce masy czekoladowej ciągle miksując. Ma powstać gładki, czekoladowy krem;
SMACZNEGO ;)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUpiekę go na święta
UsuńProsty przepis, a ciasto bardzo dobrze się prezentuje
OdpowiedzUsuńhttps://www.cafesilesia.pl/pol_m_EKSPRESY-DO-KAWY-162.html
Dziękuję! :)
UsuńZrobione🤤jutro będziemy rodzinnie kosztować😊
OdpowiedzUsuńSuper, życzę smacznego! :)
UsuńZrobiłam i ja ciekawe czy posmakuje mężowi, bo mnie napewno
OdpowiedzUsuńNa pewno posmakuje! :)
UsuńCzy można zastąpić mleko w proszku, śmietanka do kawy w proszku? Właśnie zrobiłam to ciasto ale że śmietanka do kawy, boje się że będzie niesmaczne
UsuńWczoraj upiekłam pycha polecam ,dobry przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:)
UsuńJa zrobilam i pyszne
OdpowiedzUsuńDo tego ciasta nie daję sie proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńNie, ale jeżeli Pani lubi i zawsze dodaje, to oczywiście można. Pozdrawiam :
UsuńNie ponieważ do biszkopta nie daje się proszku.
UsuńNo wlasnie tez mnie zastanawia to
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńna jaki wymiar blaszki podane są te proporcje?
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm ;)
UsuńPierwszy krem jest poprostu nie dobry. :(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że nie udało mi się trafić w Pani gust. Polecam śledzić kolejne przepisy, mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej. Pozdrawiam :)
UsuńZgadzam się.. Jest po prostu gorzki
UsuńA co za problem dodać cukru pudru do kremu ???
UsuńRównież mleczny krem dla mnie i mojej rodziny jest za ciężki za tłusty... Czy można zrobić go na mniejszej ilości masła /margaryny lub zastąpić je czymś innym, by byl lżejszy?
OdpowiedzUsuńMoże proszę spróbować mlecznego kremu z tego przepisu: https://www.prostyprzepisna.pl/2020/03/sahara.html ? Jest lżejszy :)
UsuńZrobiłam.Mocno czekoladowy.
OdpowiedzUsuńTo dobrze?:)
UsuńPyszne i proste. Polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńUpieklam i naprawdę bardzo dobre polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje:)
UsuńWlasnie robie�� jestem ciekawa czy bedzie smakowac��
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tak! Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam :)
UsuńCzy krem 1 można zastąpić budyniowym kremem ?
OdpowiedzUsuńTroszkę za ciężki biały krem
OdpowiedzUsuńMoże następnym razem proszę spróbować zastąpić go lżejszym budyniowym bądź mlecznym?:)
UsuńMożna nasączyć biszkopt czy już nie ma takiej potrzeby ?
OdpowiedzUsuńJeżeli Pani lubi to jak najbardziej można:)
UsuńNie wiem, czy coś źle zrobiłam,ale drugi krem czekoladowy wyszedł rzadki.Czy może byc powodem czekolada?Dałam mleczną zamiast gorzkiej
OdpowiedzUsuńZ mleczną również powinno wyjść.. Może następnym razem proszę spróbować dać odrobinę mniej śmietanki? U mnie zawsze ten krem jest dość gęsty, a w lodówce staje się jeszcze bardziej "zbity";)
UsuńMoj rzadki i do tego zwarzony... Dlaczego??
UsuńZrobiła Pani wszystko tak jak w przepisie? Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ta masa nie wyszła:(
UsuńA mi czekoladową masa nie wyszła..
OdpowiedzUsuńDlaczego? Co się stało?
UsuńMoja czekoladowa masa też wyszła rzadka i zwarzona 😟 wszystko robiłam tak jak w przepisie, a może serek mascarpone powinien mieć temp.pokojową?
OdpowiedzUsuńZawsze wszystko daję z lodówki i nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło :(
UsuńTo chyba była wina tego, że za krótko ciasto było w lodówce. Dzisiaj krem czekoladowy pięknie się,, zbił,, i ciasto ogólnie PYYCHA :)
UsuńNajlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc.. :) Cieszę się, że wszystko się udało. Smacznego! :)
UsuńCzy można mleko w proszku zastąpić jakimś innym składnikiem?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, ewentualnie może Pani zrobić po prostu inny krem - bez mleka w proszku. Polecam delikatny mleczny z tego przepisu: https://www.prostyprzepisna.pl/2020/03/sahara.html
UsuńCiasto zrobiłam wczoraj, bo wyglądało mi na takie, któremu się nie oprę.
OdpowiedzUsuńJednak masa z serka i gorzkiej czekolady jest nie do strawienia. Masakra.
Proponuję dać mleczną czekoladę lub mascarpone wymieszane z nutellą.
Miłośnicy gorzkiej czekolady się zajadają:) Jeśli Pani nie lubi gorzkiej, można dodać mleczną, będzie słodsze
UsuńPycha zniknął tak szybko jak się pojawił
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńBardzo dobry smakował wszytstkim❤️
OdpowiedzUsuńSuper! Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńSuper bardzo mi smakuje
OdpowiedzUsuńNapewno będę go często robić
Pozdrawiam
Super, cieszę się:) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
UsuńPlacek w smaku dobry. Tylko dlaczego ten biały krem jest taki twardy?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńOd czego to zależy, że na to sama blaszkę raz do biszkoptu daje Pani 3 jajka i szklankę mąki a drugim razem 4 jajka i pół szklanki mąki?
Dzień dobry ;) Wszystko zależy od humoru, lubię eksperymentować i zazwyczaj zmieniam proporcje. Czasem chcę, aby biszkopt był bardziej miękki i puszysty, czasem zmieniam proporcje, aby był bardziej 'zbity'. Dużo zależy też od rodzaju kremów i mas jakie daję:)
UsuńŚwietny przepis! Napewno smakuje znakomicie 😀
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Pozdrawiam :)
UsuńPyszne ciasto u mnie tylko masa ciemna wyszła dość rzadka dałam czekoladę mleczna ale to chyba nie ma znaczenia
OdpowiedzUsuńW lodówce powinna ładnie zgęstnieć. Ja zawsze zostawiam ciasto na całą noc i rano jest wszystkie ładne, sztywne :)
UsuńA czy śmietana do ciemnej masy powinna być ubitą? Patrzę że czekolada ma 90g A nie 100g no i wzięłam mleczną może to miało znaczenie. A przy okazji świetny blog lubię tu zaglądać pozdrawiam
UsuńNie, nie ubijamy wcześniej śmietany ;) Bardzo dziękuję! Pozdrawiam:)
UsuńBardzo ale to bardzo ciężkostrawne. Drugi raz bym nie zrobiła. Jest tłuste a górne warstwy smakują sztucznie. Jedynie dobry jest biszkopt.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ciasto jest dosyć ciężkie. Jednak raz na jakiś czas smakuje super:)
UsuńŚmietanę łączę z czekoladą i chłodzę a następnie ubijam. Tak? Zrobiłam to i się zwarzyło. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńTak, trzeba podgrzać czekoladę, zalać śmietanką i mieszać aż się rozpuści na minimalnym ogniu. Następnie mocno schłodzić i połączyć z mascarpone. Może ze śmietaną było coś nie tak? Albo masa nie była całkowicie wystudzona.
UsuńMega polecam ten przepis ❤️ dziś będę go robić w tortownicy jako tort na swoje jutrzejsze urodziny 🥰 robiłam go już 3 razy i jest rewelacyjny. Jednak dziś namocze biszkopt wodą z cytryną żeby był wilgotny ❤️ dziękuję za przepis, moja rodzina i znajomi za każdym razem zachwyceni.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje! :) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin;)
UsuńPrzepis bardzo ciekawy właśnie zrobiłam. Jedyne co mi brakowało to nasączenia ciasta bo biszkopt jest dość suchy. Nasączyłam kawą rozpuszczalną. Myślę że będzie ok.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można, proszę dać znać jak wyszło :) Pozdrawiam!
UsuńZa pierwszym razem wyszło świetnie - mocno słodka biała warstwa idealnie komponowała się z gorzką ciemną masą. Po prostu rewelacja! Ciasto wskoczyło na pierwsze miejsce mojej listy najlepszych wypieków :D Szkoda tylko, że odkryłam je tuż przed rozpoczęciem diety haha ;D ;D Ale z okazji Świąt postanowiłam, że znów je zrobię i tu rozczarowanie - niby robiłam tak samo, krok po kroku wg przepisu, a tu biała masa wyszła rzadka (i chyba zwarzona), ciemna też rzadsza niż być powinna... Nie wiem o co chodzi :( W lodówce trochę stężało, ale to już nie to samo... Why? Nie chcę rezygnować z tego ciasta...:( :( :(
OdpowiedzUsuńMoże użyła Pani innych składników? Czasem wystarczy dodać inne masło albo mascarpone i już może się nie udać..
Usuńno uważam że napewno nie masło ani mascarpone jest tu winne, każdy robi z różnych produktów i od róznego producenta, nie powinno to zawarzyć na wykonaniu
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRobiłam teraz na święta. Przepyszny, a szczególnie masa z mlekiem w proszku :)
OdpowiedzUsuńTeż ją uwielbiam.. ;> Cieszę się, że ciacho smakowało:)
UsuńIle pojemności ma Pani szklanka?
OdpowiedzUsuń250 ml:)
UsuńMa większą blachę mogę wszystko podwoić??? Wygląda pysznie ��
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej:)
UsuńWitam przepis na ten krem z mlekiem w proszku mam idemtyczny do milky way.. ale jedno mnoe zastanawia... czy ten krem ma wyjsc taki twardy?
OdpowiedzUsuńMa być dość sztywny, ale jednocześnie powinien się bez problemu rozsmarować na cieście, więc czasem można dodać odrobinę mniej mleka w proszku :)
UsuńTo tak z poczatku..wiem ze maslo tqardnieje w lodowce ale ciasto z mlekiem w proszku tegomojego milky weya musze wyciagnac przed przyjscoem gosci by ta masa trosKe zmiekla
OdpowiedzUsuńMinotaura też lepiej wyciągnąć chwilę wcześniej aby zmiękł ;)
UsuńPierwszy raz piekłam i wyszlo super, bialy krem prosto z lodówki trochę sztywny, ale po 10-15 minutach swietny, a krem czekoladowy delikatny jak mus
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) To prawda, ciasto musi trochę "odstać" w cieple aby krem się rozluźnił ;)
UsuńA mi ciasto nie chcialo sie upiec w 15 min, po 15 min bylo nadal surowr. Trwalo to 30 min.
OdpowiedzUsuńByć może to kwestia piekarnika - u mnie zawsze 15 min wystarcza;)
UsuńJa osobiscie tez nie lubie tej bialej masy ale moj maz bardzo lubi wiec robie to ciasto tylko dla niego. Ale nie zaczesto bo sterta brudnych garow po pieczeniu
OdpowiedzUsuńKwestia gustu i ulubionych smaków - dla niektórych może być zbyt mdła.
UsuńZrobiłam tydzień temu:) i jadłam i jadłam z apetytem :) teraz robię jeszcze az dla gości:) Dziękuję za pychotkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)) Pozdrawiam
UsuńZrobilem,zapowiada sie dobrze
OdpowiedzUsuńSmacznego:))
UsuńSkuszona wyglądem ciasta postanowiłam je zrobić.Wczoraj wykonane dziś degustujemy do kawy. Ciasto dobre.Biszkopt puszysty. Biały krem mdły. Na szczęście balansuje się z drugim gorzkim czekoladowym kremem.Na pewno zrobię je kolejny ale zastępując krem jasny kremem budyniowym.
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie bardziej wolę krem z mlekiem w proszku niż budyniowy :) Ale wiadomo, że każdy ma swoje ulubione smaki. Plusy przepisów są takie, że można je dowolnie modyfikować pod siebie:) Także życzę smacznego i pozdrawiam:)
UsuńCzy krem dłużej postój w pomieszczeniu chodzi mi o to czy nie rozpłynie się w temperaturze pokojowej odrazu.
OdpowiedzUsuńSpokojnie powinien postać dłużej ;)
UsuńCzy można zamienić mleko w proszku, śmietanka do kawy w proszku?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie mam pojęcia - nigdy nie próbowałam. ;)
UsuńUpiekłam. Ogólnie w smaku bardzo dobry, jedynie troszeczkę za suchy wyszedł mi biszkopt. Polecam.
OdpowiedzUsuńJeżelin nie lubli Pani suchych biszkoptów, zawsze można dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny/samym sokiem z cytryny/herbatą. Pozdrawiam :)
Usuńbiszkopt nienasączony zawsze jest suchy ,aby był smaczny i wilgotny trzeba go nasączyć wodą z cytryną jak ktoś lubi z odrobiną wódki itp w każdym cieście na bazie biszkoptu
UsuńWygląda apetycznie, wyprobuję ten przepis
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
Usuńmożna też przekroić biszkopt na 2 placki i przełożyć między kremami ,smakuje inaczej i lżej
OdpowiedzUsuńMożna:) Każdy przepis dobrze jest dostosować pod siebie i swoje upodobania:)
UsuńMnie nie wyszła biała masa, jest zupełnie rzadka, a zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie
OdpowiedzUsuńNiestety niesmaczne to jest i bardzo drogie to ciasto wychodzi. Połączenie mascarpone z gorzką czekoladą, to nieporozumienie. Białą masę udało mi się zagęścić agarem, ale piekielnie słodkie to i czuć, że to mleko z proszku.
UsuńPrzykro mi, że nie trafiłam w Pani gusta smakowe. Polecam inne ciasta z mojego bloga - bez mleka w proszku. ;)
Usuń