marca 21, 2020

Minotaur

Szczerze mówiąc jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy zrobiłam je u siebie w domu, cała blaszka została zjedzona raz dwa. Moja rodzina je pokochała i ciągle proszą abym je piekła znowu. Jest po prostu wyśmienite.


ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,




SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
4 jaja
3 łyżki kakao
KREM I:
1 kostka masła/margaryny (200/250g
0.5 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
0.5 szklanki cukru
KREM II:
250 g mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%

BLASZKA 24 x 24 cm
https://sklep-prostyprzepisna.pl/kolekcja/frontpage/tortownica-do-pieczenia


WYKONANIE:

ZOBACZ JAK JA WYKONUJĘ TO CIASTO - KLIKNIJ TUTAJ.



1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;
2. Wlej żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników.
3. Do masy wsyp mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Uważaj, aby suchy proszek nie został na dnie;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
4. Wlej ciasto biszkoptowe do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
5. Mleko wraz z cukrem zagotuj w rondelku, a następnie wystudź;


6. Masło utrzyj mikserem. Dodawaj stopniowo wystudzone mleko ciągle miksując;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
7. Dodawaj po 1 łyżce mleka w proszku i ciągle miksuj. Masa ma być gładka i jednolita;
8. Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka, zalej śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu aż do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
9. W międzyczasie, jasny krem mleczny rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
10. Serek mascarpone krótko zmiksuj a następnie dodawaj po łyżce masy czekoladowej ciągle miksując. Ma powstać gładki, czekoladowy krem;


11. Wyłóż krem czekoladowy na wierzch ciasta i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,



ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,





SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt, masa czekoladowa, masa z mascarpone, masa z mlekiem w proszku,

116 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione🤤jutro będziemy rodzinnie kosztować😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i ja ciekawe czy posmakuje mężowi, bo mnie napewno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy można zastąpić mleko w proszku, śmietanka do kawy w proszku? Właśnie zrobiłam to ciasto ale że śmietanka do kawy, boje się że będzie niesmaczne

      Usuń
  4. Wczoraj upiekłam pycha polecam ,dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego ciasta nie daję sie proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale jeżeli Pani lubi i zawsze dodaje, to oczywiście można. Pozdrawiam :

      Usuń
    2. Nie ponieważ do biszkopta nie daje się proszku.

      Usuń
    3. No wlasnie tez mnie zastanawia to

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. na jaki wymiar blaszki podane są te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy krem jest poprostu nie dobry. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że nie udało mi się trafić w Pani gust. Polecam śledzić kolejne przepisy, mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zgadzam się.. Jest po prostu gorzki

      Usuń
    3. A co za problem dodać cukru pudru do kremu ???

      Usuń
  9. Również mleczny krem dla mnie i mojej rodziny jest za ciężki za tłusty... Czy można zrobić go na mniejszej ilości masła /margaryny lub zastąpić je czymś innym, by byl lżejszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może proszę spróbować mlecznego kremu z tego przepisu: https://www.prostyprzepisna.pl/2020/03/sahara.html ? Jest lżejszy :)

      Usuń
  10. Zrobiłam.Mocno czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Upieklam i naprawdę bardzo dobre polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wlasnie robie�� jestem ciekawa czy bedzie smakowac��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tak! Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy krem 1 można zastąpić budyniowym kremem ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Troszkę za ciężki biały krem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem proszę spróbować zastąpić go lżejszym budyniowym bądź mlecznym?:)

      Usuń
  15. Można nasączyć biszkopt czy już nie ma takiej potrzeby ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem, czy coś źle zrobiłam,ale drugi krem czekoladowy wyszedł rzadki.Czy może byc powodem czekolada?Dałam mleczną zamiast gorzkiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczną również powinno wyjść.. Może następnym razem proszę spróbować dać odrobinę mniej śmietanki? U mnie zawsze ten krem jest dość gęsty, a w lodówce staje się jeszcze bardziej "zbity";)

      Usuń
    2. Moj rzadki i do tego zwarzony... Dlaczego??

      Usuń
    3. Zrobiła Pani wszystko tak jak w przepisie? Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ta masa nie wyszła:(

      Usuń
  17. A mi czekoladową masa nie wyszła..

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja czekoladowa masa też wyszła rzadka i zwarzona 😟 wszystko robiłam tak jak w przepisie, a może serek mascarpone powinien mieć temp.pokojową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wszystko daję z lodówki i nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło :(

      Usuń
    2. To chyba była wina tego, że za krótko ciasto było w lodówce. Dzisiaj krem czekoladowy pięknie się,, zbił,, i ciasto ogólnie PYYCHA :)

      Usuń
    3. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc.. :) Cieszę się, że wszystko się udało. Smacznego! :)

      Usuń
  19. Czy można mleko w proszku zastąpić jakimś innym składnikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, ewentualnie może Pani zrobić po prostu inny krem - bez mleka w proszku. Polecam delikatny mleczny z tego przepisu: https://www.prostyprzepisna.pl/2020/03/sahara.html

      Usuń
  20. Ciasto zrobiłam wczoraj, bo wyglądało mi na takie, któremu się nie oprę.
    Jednak masa z serka i gorzkiej czekolady jest nie do strawienia. Masakra.
    Proponuję dać mleczną czekoladę lub mascarpone wymieszane z nutellą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłośnicy gorzkiej czekolady się zajadają:) Jeśli Pani nie lubi gorzkiej, można dodać mleczną, będzie słodsze

      Usuń
  21. Pycha zniknął tak szybko jak się pojawił

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo dobry smakował wszytstkim❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  23. Super bardzo mi smakuje
    Napewno będę go często robić
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się:) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

      Usuń
  24. Placek w smaku dobry. Tylko dlaczego ten biały krem jest taki twardy?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam
    Od czego to zależy, że na to sama blaszkę raz do biszkoptu daje Pani 3 jajka i szklankę mąki a drugim razem 4 jajka i pół szklanki mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ;) Wszystko zależy od humoru, lubię eksperymentować i zazwyczaj zmieniam proporcje. Czasem chcę, aby biszkopt był bardziej miękki i puszysty, czasem zmieniam proporcje, aby był bardziej 'zbity'. Dużo zależy też od rodzaju kremów i mas jakie daję:)

      Usuń
  27. Świetny przepis! Napewno smakuje znakomicie 😀

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne ciasto u mnie tylko masa ciemna wyszła dość rzadka dałam czekoladę mleczna ale to chyba nie ma znaczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce powinna ładnie zgęstnieć. Ja zawsze zostawiam ciasto na całą noc i rano jest wszystkie ładne, sztywne :)

      Usuń
    2. A czy śmietana do ciemnej masy powinna być ubitą? Patrzę że czekolada ma 90g A nie 100g no i wzięłam mleczną może to miało znaczenie. A przy okazji świetny blog lubię tu zaglądać pozdrawiam

      Usuń
    3. Nie, nie ubijamy wcześniej śmietany ;) Bardzo dziękuję! Pozdrawiam:)

      Usuń
  29. Bardzo ale to bardzo ciężkostrawne. Drugi raz bym nie zrobiła. Jest tłuste a górne warstwy smakują sztucznie. Jedynie dobry jest biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ciasto jest dosyć ciężkie. Jednak raz na jakiś czas smakuje super:)

      Usuń
  30. Śmietanę łączę z czekoladą i chłodzę a następnie ubijam. Tak? Zrobiłam to i się zwarzyło. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba podgrzać czekoladę, zalać śmietanką i mieszać aż się rozpuści na minimalnym ogniu. Następnie mocno schłodzić i połączyć z mascarpone. Może ze śmietaną było coś nie tak? Albo masa nie była całkowicie wystudzona.

      Usuń
  31. Mega polecam ten przepis ❤️ dziś będę go robić w tortownicy jako tort na swoje jutrzejsze urodziny 🥰 robiłam go już 3 razy i jest rewelacyjny. Jednak dziś namocze biszkopt wodą z cytryną żeby był wilgotny ❤️ dziękuję za przepis, moja rodzina i znajomi za każdym razem zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje! :) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin;)

      Usuń
  32. Przepis bardzo ciekawy właśnie zrobiłam. Jedyne co mi brakowało to nasączenia ciasta bo biszkopt jest dość suchy. Nasączyłam kawą rozpuszczalną. Myślę że będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można, proszę dać znać jak wyszło :) Pozdrawiam!

      Usuń
  33. Za pierwszym razem wyszło świetnie - mocno słodka biała warstwa idealnie komponowała się z gorzką ciemną masą. Po prostu rewelacja! Ciasto wskoczyło na pierwsze miejsce mojej listy najlepszych wypieków :D Szkoda tylko, że odkryłam je tuż przed rozpoczęciem diety haha ;D ;D Ale z okazji Świąt postanowiłam, że znów je zrobię i tu rozczarowanie - niby robiłam tak samo, krok po kroku wg przepisu, a tu biała masa wyszła rzadka (i chyba zwarzona), ciemna też rzadsza niż być powinna... Nie wiem o co chodzi :( W lodówce trochę stężało, ale to już nie to samo... Why? Nie chcę rezygnować z tego ciasta...:( :( :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może użyła Pani innych składników? Czasem wystarczy dodać inne masło albo mascarpone i już może się nie udać..

      Usuń
    2. no uważam że napewno nie masło ani mascarpone jest tu winne, każdy robi z różnych produktów i od róznego producenta, nie powinno to zawarzyć na wykonaniu

      Usuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  35. Robiłam teraz na święta. Przepyszny, a szczególnie masa z mlekiem w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ją uwielbiam.. ;> Cieszę się, że ciacho smakowało:)

      Usuń
  36. Ile pojemności ma Pani szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  37. Ma większą blachę mogę wszystko podwoić??? Wygląda pysznie ��

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam przepis na ten krem z mlekiem w proszku mam idemtyczny do milky way.. ale jedno mnoe zastanawia... czy ten krem ma wyjsc taki twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być dość sztywny, ale jednocześnie powinien się bez problemu rozsmarować na cieście, więc czasem można dodać odrobinę mniej mleka w proszku :)

      Usuń
  39. To tak z poczatku..wiem ze maslo tqardnieje w lodowce ale ciasto z mlekiem w proszku tegomojego milky weya musze wyciagnac przed przyjscoem gosci by ta masa trosKe zmiekla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Minotaura też lepiej wyciągnąć chwilę wcześniej aby zmiękł ;)

      Usuń
  40. Pierwszy raz piekłam i wyszlo super, bialy krem prosto z lodówki trochę sztywny, ale po 10-15 minutach swietny, a krem czekoladowy delikatny jak mus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) To prawda, ciasto musi trochę "odstać" w cieple aby krem się rozluźnił ;)

      Usuń
  41. A mi ciasto nie chcialo sie upiec w 15 min, po 15 min bylo nadal surowr. Trwalo to 30 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może to kwestia piekarnika - u mnie zawsze 15 min wystarcza;)

      Usuń
  42. Ja osobiscie tez nie lubie tej bialej masy ale moj maz bardzo lubi wiec robie to ciasto tylko dla niego. Ale nie zaczesto bo sterta brudnych garow po pieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu i ulubionych smaków - dla niektórych może być zbyt mdła.

      Usuń
  43. Zrobiłam tydzień temu:) i jadłam i jadłam z apetytem :) teraz robię jeszcze az dla gości:) Dziękuję za pychotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Skuszona wyglądem ciasta postanowiłam je zrobić.Wczoraj wykonane dziś degustujemy do kawy. Ciasto dobre.Biszkopt puszysty. Biały krem mdły. Na szczęście balansuje się z drugim gorzkim czekoladowym kremem.Na pewno zrobię je kolejny ale zastępując krem jasny kremem budyniowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zdecydowanie bardziej wolę krem z mlekiem w proszku niż budyniowy :) Ale wiadomo, że każdy ma swoje ulubione smaki. Plusy przepisów są takie, że można je dowolnie modyfikować pod siebie:) Także życzę smacznego i pozdrawiam:)

      Usuń
  45. Czy krem dłużej postój w pomieszczeniu chodzi mi o to czy nie rozpłynie się w temperaturze pokojowej odrazu.

    OdpowiedzUsuń
  46. Czy można zamienić mleko w proszku, śmietanka do kawy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia - nigdy nie próbowałam. ;)

      Usuń
  47. Upiekłam. Ogólnie w smaku bardzo dobry, jedynie troszeczkę za suchy wyszedł mi biszkopt. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżelin nie lubli Pani suchych biszkoptów, zawsze można dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny/samym sokiem z cytryny/herbatą. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. biszkopt nienasączony zawsze jest suchy ,aby był smaczny i wilgotny trzeba go nasączyć wodą z cytryną jak ktoś lubi z odrobiną wódki itp w każdym cieście na bazie biszkoptu

      Usuń
  48. Wygląda apetycznie, wyprobuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  49. można też przekroić biszkopt na 2 placki i przełożyć między kremami ,smakuje inaczej i lżej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można:) Każdy przepis dobrze jest dostosować pod siebie i swoje upodobania:)

      Usuń
  50. Mnie nie wyszła biała masa, jest zupełnie rzadka, a zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety niesmaczne to jest i bardzo drogie to ciasto wychodzi. Połączenie mascarpone z gorzką czekoladą, to nieporozumienie. Białą masę udało mi się zagęścić agarem, ale piekielnie słodkie to i czuć, że to mleko z proszku.

      Usuń
    2. Przykro mi, że nie trafiłam w Pani gusta smakowe. Polecam inne ciasta z mojego bloga - bez mleka w proszku. ;)

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger