marca 21, 2020

Minotaur

Szczerze mówiąc jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy zrobiłam je u siebie w domu, cała blaszka została zjedzona raz dwa. Moja rodzina je pokochała i ciągle proszą abym je piekła znowu. Jest po prostu wyśmienite.


ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,




SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
4 jaja
3 łyżki kakao
KREM I:
1 kostka masła/margaryny (200/250g
0.5 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
0.5 szklanki cukru
KREM II:
250 g mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%

BLASZKA 24 x 24 cm


WYKONANIE:

ZOBACZ JAK JA WYKONUJĘ TO CIASTO - KLIKNIJ TUTAJ.



1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;
2. Wlej żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników.
3. Do masy wsyp mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Uważaj, aby suchy proszek nie został na dnie;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
4. Wlej ciasto biszkoptowe do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
5. Mleko wraz z cukrem zagotuj w rondelku, a następnie wystudź;


6. Masło utrzyj mikserem. Dodawaj stopniowo wystudzone mleko ciągle miksując;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
7. Dodawaj po 1 łyżce mleka w proszku i ciągle miksuj. Masa ma być gładka i jednolita;
8. Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka, zalej śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu aż do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
9. W międzyczasie, jasny krem mleczny rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie;
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,
10. Serek mascarpone krótko zmiksuj a następnie dodawaj po łyżce masy czekoladowej ciągle miksując. Ma powstać gładki, czekoladowy krem;


11. Wyłóż krem czekoladowy na wierzch ciasta i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,



ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, masa czekoladowa, masa z mascarpone, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt,





SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z kremem, ciemny biszkopt czekoladowy biszkopt, masa czekoladowa, masa z mascarpone, masa z mlekiem w proszku,


56 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione🤤jutro będziemy rodzinnie kosztować😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i ja ciekawe czy posmakuje mężowi, bo mnie napewno

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj upiekłam pycha polecam ,dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego ciasta nie daję sie proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale jeżeli Pani lubi i zawsze dodaje, to oczywiście można. Pozdrawiam :

      Usuń
    2. Nie ponieważ do biszkopta nie daje się proszku.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. na jaki wymiar blaszki podane są te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy krem jest poprostu nie dobry. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że nie udało mi się trafić w Pani gust. Polecam śledzić kolejne przepisy, mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zgadzam się.. Jest po prostu gorzki

      Usuń
    3. A co za problem dodać cukru pudru do kremu ???

      Usuń
  9. Również mleczny krem dla mnie i mojej rodziny jest za ciężki za tłusty... Czy można zrobić go na mniejszej ilości masła /margaryny lub zastąpić je czymś innym, by byl lżejszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może proszę spróbować mlecznego kremu z tego przepisu: https://www.prostyprzepisna.pl/2020/03/sahara.html ? Jest lżejszy :)

      Usuń
  10. Zrobiłam.Mocno czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Upieklam i naprawdę bardzo dobre polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wlasnie robie�� jestem ciekawa czy bedzie smakowac��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tak! Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy krem 1 można zastąpić budyniowym kremem ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Troszkę za ciężki biały krem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem proszę spróbować zastąpić go lżejszym budyniowym bądź mlecznym?:)

      Usuń
  15. Można nasączyć biszkopt czy już nie ma takiej potrzeby ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem, czy coś źle zrobiłam,ale drugi krem czekoladowy wyszedł rzadki.Czy może byc powodem czekolada?Dałam mleczną zamiast gorzkiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczną również powinno wyjść.. Może następnym razem proszę spróbować dać odrobinę mniej śmietanki? U mnie zawsze ten krem jest dość gęsty, a w lodówce staje się jeszcze bardziej "zbity";)

      Usuń
    2. Moj rzadki i do tego zwarzony... Dlaczego??

      Usuń
    3. Zrobiła Pani wszystko tak jak w przepisie? Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ta masa nie wyszła:(

      Usuń
  17. A mi czekoladową masa nie wyszła..

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja czekoladowa masa też wyszła rzadka i zwarzona 😟 wszystko robiłam tak jak w przepisie, a może serek mascarpone powinien mieć temp.pokojową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wszystko daję z lodówki i nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło :(

      Usuń
    2. To chyba była wina tego, że za krótko ciasto było w lodówce. Dzisiaj krem czekoladowy pięknie się,, zbił,, i ciasto ogólnie PYYCHA :)

      Usuń
    3. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc.. :) Cieszę się, że wszystko się udało. Smacznego! :)

      Usuń
  19. Czy można mleko w proszku zastąpić jakimś innym składnikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, ewentualnie może Pani zrobić po prostu inny krem - bez mleka w proszku. Polecam delikatny mleczny z tego przepisu: https://www.prostyprzepisna.pl/2020/03/sahara.html

      Usuń
  20. Ciasto zrobiłam wczoraj, bo wyglądało mi na takie, któremu się nie oprę.
    Jednak masa z serka i gorzkiej czekolady jest nie do strawienia. Masakra.
    Proponuję dać mleczną czekoladę lub mascarpone wymieszane z nutellą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłośnicy gorzkiej czekolady się zajadają:) Jeśli Pani nie lubi gorzkiej, można dodać mleczną, będzie słodsze

      Usuń
  21. Pycha zniknął tak szybko jak się pojawił

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo dobry smakował wszytstkim❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger