Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na swoje urodziny. Cała blaszka zniknęła dosłownie w kilka godzin. Rodzina zachwalała i prosiła o częstsze robienie tego ciasta. :)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
4 jajka
KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe (40 g każdy)
4 łyżki cukru
kostka masła (200g)
MUS TRUSKAWKOWY:
2 szklanki mrożonych truskawek
1 szklanka wody
2 galaretki truskawkowe
WYKONANIE:
1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;
2. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników;
3. Do masy wsyp obydwie mąki i wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
4. Masę na biszkopt wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia;
5. Wstaw biszkopt do nagrzanego do ok. 170 st C piekarnika na ok. 20 min;
6. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem;
7. Do reszty mleka wsyp proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj;
8. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki budyniowe i mieszaj, tak aby nie powstały grudki. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia;
9. Truskawki zblenduj na gładki mus;
10. Zblendowany mus przelej do rondelka, dodaj szklankę wody i zagotuj;
11. Do gotującego się musu wsyp galaretki i wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do stężenia;
12. Miękkie masło utrzyj mikserem;
13. Wystudzony budyń dodawaj po łyżce do masła ciągle miksując;
14. Wyłóż masę budyniową na biszkopt;
15. Tężejący mus truskawkowy wyłóż na krem i wyrównaj. Włóż ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
jak smacznie i kolorowo przy okazji!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńZamiast mąki kukurydzianej co można dać? Może być ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńJeśli nie mam mąki kukurydzianej, daje zawsze 0.5 szklanki pszennej ;)
UsuńO ile zwiększyć ilość składników na blaszkę 25x35?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować o ok. 1/3 ;)
UsuńPiec góra-dół czy termoobieg? poziom 2 czy 3 w piekarniku?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę góra-dół bez termoobiegu, 2 poziom ;)
UsuńCo sądzisz o pomyśle spodu z ciasteczek Petit zamiast biszkoptu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie smaczne:)
UsuńCzy dodajemy proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby, jesli bialka bede ubite z cukrem na sztywno, az masa bedzie lśniąca i nie bedzie wyczuwalny cukier pod palcami. Potem ida zoltka i jeszcze ubijac kilka minut, masa wiekszy jeszcze troche swoja objetosc. Make dodawac stopniowo i mieszac delikatnie. Na pewno sie uda👌
UsuńCo to znaczy szklanka truskawek? Ile to będzie wagowo?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDodaje Pani tyle, ile lubi :) Ja daję zawsze ok. 300/400 g
UsuńMoga być świeże truskawki
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
UsuńMam mus mrożony. Czy po odmrożeniu użyć taką samą gramaturę jak w przepisie? I czy taka samą ilość wody?
OdpowiedzUsuńProszę dać troszkę mniej wody. Pozdrawiam :)
Usuńmam mrożony mus z czerwonej porzeczki czy też mogę z tego zrobić?
OdpowiedzUsuńPewnie, będzie równie pyszne;)
Usuńpyszny, wszystkim smakował :)
OdpowiedzUsuńA mrożone maliny mogą być,chcę je delikatnie poukładać i zalac galaretką...czy nie beda podchodzić wodą?
OdpowiedzUsuńMogą być. Proszę je tylko wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru wody i soku na sitku ;)
UsuńCiasto po prostu bajka - zostały tylko wspomnienia 😋
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowało;)
UsuńWspaniałe ciasto ,piekłam wszystkim smakowała bardzo .Pozdrawiam Ela.
OdpowiedzUsuńBudynie mają być bez cukru czy z cukrem? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń