marca 14, 2020

Balladyna

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na swoje urodziny. Cała blaszka zniknęła dosłownie w kilka godzin. Rodzina zachwalała i prosiła o częstsze robienie tego ciasta. :)





SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
4 jajka
KREM:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe (40 g każdy)
4 łyżki cukru
kostka masła (200g)
MUS TRUSKAWKOWY:
2 szklanki mrożonych truskawek
1 szklanka wody
2 galaretki truskawkowe
BLASZKA 24 x 24 cm



WYKONANIE:

KONIECZNIE ZOBACZ JAK JA WYKONUJĘ TO CIASTO - KLIKAJĄC TUTAJ.

1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;


2. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników;


3. Do masy wsyp obydwie mąki i wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką;
4. Masę na biszkopt wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia;

5. Wstaw biszkopt do nagrzanego do ok. 170 st C piekarnika na ok. 20 min;
6. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem;


7. Do reszty mleka wsyp proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj;
8. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki budyniowe i mieszaj, tak aby nie powstały grudki. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia;
9. Truskawki zblenduj na gładki mus;

10. Zblendowany mus przelej do rondelka, dodaj szklankę wody i zagotuj;


11. Do gotującego się musu wsyp galaretki i wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do stężenia;

12. Miękkie masło utrzyj mikserem;
13. Wystudzony budyń dodawaj po łyżce do masła ciągle miksując;
14. Wyłóż masę budyniową na biszkopt;

15. Tężejący mus truskawkowy wyłóż na krem i wyrównaj. Włóż ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO ;)


ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, ciasto na święta, ciasto z masą budyniową, ciasto z musem truskawkowym, prosty przepis na ciasto,

12 komentarzy:

  1. jak smacznie i kolorowo przy okazji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast mąki kukurydzianej co można dać? Może być ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie mam mąki kukurydzianej, daje zawsze 0.5 szklanki pszennej ;)

      Usuń
  3. O ile zwiększyć ilość składników na blaszkę 25x35?

    OdpowiedzUsuń
  4. Piec góra-dół czy termoobieg? poziom 2 czy 3 w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę góra-dół bez termoobiegu, 2 poziom ;)

      Usuń
  5. Co sądzisz o pomyśle spodu z ciasteczek Petit zamiast biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy dodajemy proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby, jesli bialka bede ubite z cukrem na sztywno, az masa bedzie lśniąca i nie bedzie wyczuwalny cukier pod palcami. Potem ida zoltka i jeszcze ubijac kilka minut, masa wiekszy jeszcze troche swoja objetosc. Make dodawac stopniowo i mieszac delikatnie. Na pewno sie uda👌

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger