stycznia 04, 2020

Gracja bez pieczenia

Śmiało mogę powiedzieć, że to ciasto jest odkryciem 2019 roku. Robi się je błyskawicznie, jest bardzo proste do wykonania i smakuje obłędnie! 




SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

1 duża paczka herbatników
1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
250 g mascarpone
200 g czekolady (u mnie milka)
330 ml śmietany 30%
2.5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)



Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tego ciasta kliknij TUTAJ.


WYKONANIE:

1. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zesmaż na patelni z odrobiną wody. Dodaj 2 galaretki do gotujących się jabłek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia;
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, szybkie ciasto, prosty przepis, mascarpone, bita śmietana, ciasto z jabłkami, masa jabłkowa, ciasto na imprezę, ciasto na święta,

2. Czekoladę pokrusz i rozpuść w rondelku na małym ogniu - uważaj aby jej nie przypalić. Odstaw do wystudzenia;
3. Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia a następnie poukładaj herbatniki;
4. Masę jabłkową rozsmaruj na herbatnikach;

5. Serek mascarpone krótko miksuj, następnie dodaj wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksuj do połączenia składników. Wyłóż krem na jabłka. (Opcjonalnie możesz położyć na masę jabłkową herbatniki i dopiero potem krem czekoladowy). Ciasto wstaw do lodówki;


6. Ubij śmietanę na sztywno, następnie możesz dodać wystudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 100ml wrzątku) aby mieć pewność, że ciasto będzie sztywne;
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, szybkie ciasto, prosty przepis, mascarpone, bita śmietana, ciasto z jabłkami, masa jabłkowa, ciasto na imprezę, ciasto na święta,

7. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż śmietanę na krem czekoladowy i ponownie schładzaj w lodówce - najlepiej całą noc.





SMACZNEGO ;)



50 komentarzy:

  1. Przepis bardzo mi się podoba chętnie go wypróbuje pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Skoro mascarpone z czekoladą idzie na masę jabłkową to czym jest ta biała warstwa pomiędzy nimi, którą widzimy na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem to na jabłka idą herbatniki a dopiero masa z czekoladą

      Usuń
    2. To miałoby sens, nawet łatwiej rozsmarować niż masa na masie.

      Usuń
    3. Mają Państwo rację. To są oczywiście herbatniki.. nie zawsze je dodaję dlatego w przepisie pominęłam - mój błąd. ;) Pozdrawiam

      Usuń
    4. To druga warstwa herbatników

      Usuń
    5. Ta biała warstwa to druga warstwa herbatników :)

      Usuń
    6. Zrobiłam z trzema warstwami herbatników: spód, między masą jabłkową a kremem czekoladowym i między kremem czekoladowym a bitą śmietaną.
      Subiektywnie, pominęła bym herbatniki między masą jabłkową a kremem czekoladowym, bo powodowała, że ciasto "rozjeżdżało się" troszeczkę na tej warstwie przy krojeniu i jedzeniu.
      A ogólne wrażenie- smaczne ciasto, nieskomplikowane w przygotowaniu. Polecam :)

      Usuń
    7. a jesli ciasto by się zrobiło dzień wczesniej, może wówzas ciastka by zmiekły i nie rozjeżdżały się, taka moja myśl

      Usuń
  3. Co prawda skopiowalam pytanie poprzednika ale też się o to pytam Skoro mascarpone z czekoladą idzie na masę jabłkową to czym jest ta biała warstwa pomiędzy nimi, którą widzimy na zdjęciu? 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są oczywiście herbatniki;) Można je pominąć, czasem je dodaję a czasem nie, dlatego pominęłam w przepisie - mój błąd. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. mysle ze druga warstwa herbatnikow

    OdpowiedzUsuń
  5. A galaretki rozpuścić w wodzie? Czy suche dodać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho.Zapisane.Udostępnione.Czeka do zrobienia.Pozdrawiam i dziękuję pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cięszę;) Na pewno będzie smakować. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Czy do śmietany nie dodaje się przypadkiem cukru??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można;) Ja wolę mniej słodkie ciasta, więc nie dodaję:)

      Usuń
  8. Jakie jabłka najlepiej dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakich by Pani nie dodała wyjdzie pyszne;) Najlepiej jakąś słodką odmianę

      Usuń
  9. Właśnie zrobiłam ciasto.szybko łatwo. Super 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy 1 kg jabłek ma byc przed obraniem czy juz po?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już po, ale jeżeli doda Pani jedno jabłko mniej lub więcej to nic złego się nie stanie i wszystko wyjdzie tak jak powinno :)

      Usuń
  11. Ciasto wygląda przepysznie i też tak smakuje. Jednak na ten rozmiar blaszki śmietanę zwiększyłabym dwukrotnie...u mnie nie wyszło tak wysokie jak u Pani na zdjęciu ;-) Dodałam też odrobinę cukru do śmietany, bo jabłka miałam bardzo kwaśne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może na zdjęciu ciasto wygląda na wyższe niż jest w rzeczywistości.. Proporcje daję zawsze takie same;) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  12. Bardzo pyszne proste ciasto super

    OdpowiedzUsuń
  13. Zalana wrzątkiem żelatyna traci swoje właściwości przecież.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic z tych rzeczy. Nadal robi to co do niej zależy czyli wiąże nam masę aby była sztywna ;)

      Usuń
  14. wygląda apetycznie i na pewno tak smakuje będę robić w tym tygodniu.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można dodać gotowy mus jabłkowy do ciast z litrowego słoika?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto jest pyszne robiłam już kilka razy 😊

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger