To jedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam. Wygląda niepozornie, ale ciężko skończyć na jednym kawałku. Zrobiłam ostatnio na weekend i rozeszło się w moment - na święa robię znowu i Wam też polecam :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
KREM:
500 ml śmietanki 36%
200 g wiśni (rozmrożone lub świeże)
2 galaretki + 250 ml wrzątku
WIERZCH:
400 g wiśni ( mogą być zamrożone)
3 galaretki czerwone
1 l wrzątku
WYKONANIE:
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka. Po całkowitym przestudzeniu przekrój na dwa blaty;
6. 3 galaretki rozpuść w 1l wrzątku;
8. 2 galaretki rozmieszaj w 150ml wrzątku, możesz od razu dodać wiśnie;
11. Biszkopt nasącz kawą lub herbatą i wylej masę wiśniową. Wstaw do lodówki aby delikatnie stężała;
12. Połóż drugi blat biszkoptu, również nasącz go kawą/herbatą i wylej lekko tężejącą galaretkę z wiśniami. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz