kwietnia 20, 2024

Jambalaja

Szybki biszkopt z jabłkami i kremem. Idealne ciacho do sobotniej kawy - robię je zawsze kiedy nie mam pomysłu ani czasu na coś bardziej skomlikowanego. :)

ciasta i desery, biszkopt z kremem, biszkopt z jabłkami, biszkopt z kremem i jabłkami, szybkie ciasto z jabłkami, łatwe ciasto z kremem mascarpone



SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT:
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
4 jajka
JABŁKA:
2 kg jabłek
2 galaretki ( u mnie zielone)
750 ml wrzątku
KREM:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;


2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier aż się całkowicie rozpuści;
3. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia składników;
4. Dodaj przesiane mąki i dokładnie wymieszaj ciasto;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 20 -25 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka;


6. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw;
7. Obrane jabłka zetrzyj na tarce;
8. Dodaj galaretkę do jabłek i odstaw do lekkiego stężenia;


9. Na biszkopt wyłóż masę jabłkową - ma być lekko tężejąca - inaczej galaretka wsiąknie w biszkopt;
10. Schłodzone mascarpone ubij na sztywno ze śmietanką;
11. Wyłóż krem na wierzch i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.



SMACZNEGO :)


ciasta i desery, biszkopt z kremem, biszkopt z jabłkami, biszkopt z kremem i jabłkami, szybkie ciasto z jabłkami, łatwe ciasto z kremem mascarpone




1 komentarz:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger