Szybki biszkopt z jabłkami i kremem. Idealne ciacho do sobotniej kawy - robię je zawsze kiedy nie mam pomysłu ani czasu na coś bardziej skomlikowanego. :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru
4 jajka
JABŁKA:
2 kg jabłek
2 galaretki ( u mnie zielone)
750 ml wrzątku
KREM:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
WYKONANIE:
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier aż się całkowicie rozpuści;
3. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 20 -25 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka;
6. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw;
9. Na biszkopt wyłóż masę jabłkową - ma być lekko tężejąca - inaczej galaretka wsiąknie w biszkopt;
SMACZNEGO :)
Apetycznie wygląda ten placek Dzień dobry Pani
OdpowiedzUsuń