Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest bardzo prosty i szybki. Bez podpiekania spodu, wystarcz zagnieść ciasto i zetrzeć jabłka - szarlotka wychodzi pyszna. Idealna, kiedy nie mam czasu na bardziej skomlikowane wypieki a zależy nam na czymś słodkim na stole :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg jabłek
1 łyżka przyprawa do szarlotki/cynamonu
2 łyżki cukru
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i jednolite;
4. Z jabłek odlej nadmiar soku - możesz je nawet delikatnie odcisnąć - dodaj cynamon, cukier i wymieszaj;
7. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 60 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz