maja 11, 2024

Najprostsza szarlotka

Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest bardzo prosty i szybki. Bez podpiekania spodu, wystarcz zagnieść ciasto i zetrzeć jabłka - szarlotka wychodzi pyszna. Idealna, kiedy nie mam czasu na bardziej skomlikowane wypieki a zależy nam na czymś słodkim na stole :)
ciasta i desery, szybka szarlotka, prosty przepis na szarlotkę, szarlotka na kruchym, szybkie ciasto, ciasto do kawy, szybki przepis na ciasto z jabłkami





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg jabłek
1 łyżka przyprawa do szarlotki/cynamonu
2 łyżki cukru

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i jednolite;
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach;


3. Połową ciasta wylep dno formy pokrytej papierem. Drugą połowę wstaw do zamrażarki;
4. Z jabłek odlej nadmiar soku - możesz je nawet delikatnie odcisnąć - dodaj cynamon, cukier i wymieszaj;
5. Jabłka rozłóż na kruchym i wyrównaj. Delikatnie je dociśnij;


6. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta i równomiernie rozłóż;
7. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 60 min.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, szybka szarlotka, prosty przepis na szarlotkę, szarlotka na kruchym, szybkie ciasto, ciasto do kawy, szybki przepis na ciasto z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger