maja 18, 2024

Cuda wianki

W sezonie truskawkowym bardzo polecam upiec pyszne ciasto z kremem i owocami. Zrobiłam je na ostatni weekend - poszło w całości jako poobiedni deser. Dziadkowie nie mogli się nachwalić jakie smaczne. :)

ciasta i desery,biszkopt z truskawkami, ciasto z truskawkami, truskawki, ciasto sezonowe, ciasto z kremem, krem budyniowy z mascarpone, ciasto na weekend, ciasto z owocami, ciasto z galaretką





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT:
4 jajka
0.5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
0.5 szklanki cukru
KREM:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
250 g mascarpone
WIERZCH:
1 galaretka truskawkowa
600 g pokrojonych truskawek

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
3. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj masę;



4. Dodaj przesianą mąkę z kakao i wymieszaj ciasto łyżką - delikatnie, ale bardzo dokładnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
6. Przygotuj krem: w 0.5 szkl mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj;
7. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj budyń aż zgęstnieje. Następnie odstaw go do wystudzenia;



8. Miękkie masło utrzyj z cukrem;
9. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż powstanie jednolity krem;
10. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj krem aż będzie jednolity i puszysty;
11. Wyłóż krem na biszkopt i wyrównaj wierzch;


12. Pokrojone truskawki wrzuć do garnka i zagotuj. Następnie wsyp galaretkę, wyłącz palnik i mieszaj owoce aż galaretka całkowicie się rozpuści;
13. Wyłóż galaretkę na wierzch ciasta, wyrównaj i wstaw całość do lodówki - min. na 2-3 h.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,biszkopt z truskawkami, ciasto z truskawkami, truskawki, ciasto sezonowe, ciasto z kremem, krem budyniowy z mascarpone, ciasto na weekend, ciasto z owocami, ciasto z galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger