lutego 12, 2022

Dunkierka

Dunkierka to w ostatnim czasie moja duma. Zrobiłam to ciasto na poprzedni weekend - rodzina była wniebowzięta. Stwierdzili, że to najlepsze ciacho jakie jedli w tym roku a to już poważny komplement. Także polecam! Sprawdzi się na specjalne okazje :)

ciasta i desery,ciasto z kremem śmietanowym,ciasto z kremem czekoladowym,ciasto na biszkopcie, ciasto z musem owocowym, ciasto z herbatnikami



SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki cukru pudru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 czekolady po 100 g  ( u mnie mleczna i gorzka)
KREM ŚMIETANOWY:
500 ml śmietany 30%
0.5 szklanki cukru pudru ( można dać mniej lub więcej, wedle upodobań)
2 śmietan-fixy
KREM OWOCOWY:
3 galaretki czerwone
800 ml wrzątku
ok. 200-300 g owoców ( u mnie mrożone)
+ 1 duże opakowanie herbatników
+ ulubiona herbata do nasączenia biszkoptu


WYKONANIE:

1. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
2. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
3. Dodaj przesiane mąki z proszkiem i całość dokładnie wymieszaj;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 20-25 min;
5. Galaretki dokładnie rozmieszaj we wrzątku;


6. Zamrożone owoce wrzuć do galaretek i poczekaj aż całkowicie rozmarzną;
7. Żelatynę zalej minimalną ilością wrzątku, dokładnie rozmieszaj aż się rozpuści i odstaw do przestudzenia;
8. Połamaną czekoladę z odrobiną śmietanki rozpuść w rondelku i przestudź;


9. Resztę śmietanki na krem czekoladowy ubij na sztywno;
10. Dodaj przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę i ponownie zmiksuj;
11. Następnie dodawaj stopniowo wystudzoną czekoladę i zmiksuj całość na gładki krem;
12. Pozbądź się papieru do pieczenia, biszkopt ponownie umieść w blaszce i nasącz go herbatą lub sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Boki formy możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową;


13. Rozsmaruj krem czekoladowy i wyrównaj wierzch;
14. Ułóż warstwę herbatników;
15. Wystudzoną galaretkę z owocami zmiksuj na gładki mus;
16. Śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem zmiksuj na gęsty krem;
17. Mus owocowy wyłóż na herbatniki i wstaw ciasto do lodówki aby masa lekko stężała;


18. Następnie ułóż kolejną warstwę ciastek;
19. Na wierzchu rozsmaruj krem śmietanowy i wstaw ciasto do lodówki na całą noc.



SMACZNEGO ;)



6 komentarzy:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger