kwietnia 10, 2021

Babilon

Kiedy mam ochotę na szybkie, mało pracochłonne i smaczne ciasto robię babilon - domownicy je uwielbiają. Ja też:)
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie,ciasto z masą budyniową,ciasto z masą czekoladową,ciasto z kremem śmietanowym,
SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
750 ml mleka
200 g masła
100 g czekolady
2 budynie czekoladowe
KREM II:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru

WYKONANIE:


1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
3. Dodawaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj do połączenia składników;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min;
6. Przygotuj krem: proszki budyniowe rozmieszaj w szklance mleka;
7. Resztę mleka wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj aż wszystko się rozpuści;
8. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gęsty, jednolity budyń;
9. Na biszkopcie rozsmaruj cienką warstwę dżemu porzeczkowego;
10. Wyłóż ciepły budyń na dżem;
11. Ułóż warstwę biszkoptów i odstaw ciasto do schłodzenia;
12. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno;
13. Dodaj cukier puder, mascarpone i krótko zmiksuj - do połączenia składników;
14. Wyłóż masę śmietankową na ciasto i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie,ciasto z masą budyniową,ciasto z masą czekoladową,ciasto z kremem śmietanowym,


3 komentarze:

  1. Chyba mam dziś zły dzień, najpierw biszkopt mi nie wyrósł i jakis twardszy niż zwykle, a potem śmietanka kremówka od razu była gęsta więc ubić ją było ciężko.. także nie wiem co z tego będzie, póki co wszystko w lodówce a rano muszę spróbować przed przyjściem gości i w razie co - coś awaryjnego wykombinować ;)
    Mam dwa pytania:
    - jakiej firmy kremówki użyto w przepisie
    - czy dodawać do proszków budyniowych cukier jezeli kupiłam budynie bez cukru?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki, aby się udało! :)

    Zazwyczaj używam śmietanki z biedronki :) Co do cukru - tak, proszę dodać. Nie powiem ile, bo to zależy od upodobań - jeśli lubi Pani słodsze ciasta to dać więcej, jeśli nie, to mniej:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ma szczęście cukier dodałam ;) ogólnie ciasto na szczęście wyszło, dla mnie osobiście troszkę 'za ciężkie' ale smakowało wszystkim, więc impreza udana, a ja nie musiałam kombinować nic nowego ;)

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger