października 12, 2024

Fantazyjne

To wyjątkowe ciasto nie dość, że wygląda efektownie to jeszcze super smakuje. Upiekłam na poprzednią niedzielę i okazało się, że za mało. Rozeszło się po obiedzie w moment ;)
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, Boże Narodzenie, ciasto kokosowe, ciasto z kremem kokosowym, ciasto z mascarpone, efektowne ciasto, wypieki na święta,ciasta na Boże Narodzenie,





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT:
5 jajek w temp. pokojowej
150 g cukru
175 g mąki pszennej
25 g kakao
3-4 łyżki oleju
KREM:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
100 g rozpuszczonej białej czekolady
0.5 szklanki wiórek
+ 1 opakowanie herbatników maślanych/kakaowych
+ dżem ( u mnie czereśniowy)
+ polewa i wiórki do dekoracji wierzchu

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle ubijając dodawaj po łżce cukru, aż ten całkowicie się rozpuści;


3. Miksując pianę na średnich obrotach wlewaj cienkim strumieniem żółtka wymieszane z olejem - tylko do połączenia składników;
4. Dodaj przesianą mąkę z kakao i wymieszaj ciasto rózgą lub łyżką. Ważne, aby zrobić to dokładnie
i jednocześnie delikatnie;


5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25-30 min. Piecz do suchego patyczka;
6. Schłodzone mascarpone ubij na sztywną masę razem ze śmietanką;
7. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj krem;


8. Na koniec dodaj przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę i ponownie zmiksuj krem - krótko - tylko do połączenia składników;
9. Na biszkopcie rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
10. Wyłóż połowę kremu;
11. Ułóż warstwę ciastek;


12. Ponownie rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
13. Wyłóż resztę kremu i wyrównaj wierzch. Udekoruj polewą czekoladową i wiórkami. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, Boże Narodzenie, ciasto kokosowe, ciasto z kremem kokosowym, ciasto z mascarpone, efektowne ciasto, wypieki na święta,ciasta na Boże Narodzenie,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger