To wyjątkowe ciasto nie dość, że wygląda efektownie to jeszcze super smakuje. Upiekłam na poprzednią niedzielę i okazało się, że za mało. Rozeszło się po obiedzie w moment ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jajek w temp. pokojowej
150 g cukru
175 g mąki pszennej
25 g kakao
3-4 łyżki oleju
KREM:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
100 g rozpuszczonej białej czekolady
0.5 szklanki wiórek
+ 1 opakowanie herbatników maślanych/kakaowych
+ dżem ( u mnie czereśniowy)
+ polewa i wiórki do dekoracji wierzchu
WYKONANIE:
2. Ciągle ubijając dodawaj po łżce cukru, aż ten całkowicie się rozpuści;
3. Miksując pianę na średnich obrotach wlewaj cienkim strumieniem żółtka wymieszane z olejem - tylko do połączenia składników;
4. Dodaj przesianą mąkę z kakao i wymieszaj ciasto rózgą lub łyżką. Ważne, aby zrobić to dokładnie
i jednocześnie delikatnie;
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25-30 min. Piecz do suchego patyczka;
8. Na koniec dodaj przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę i ponownie zmiksuj krem - krótko - tylko do połączenia składników;
13. Wyłóż resztę kremu i wyrównaj wierzch. Udekoruj polewą czekoladową i wiórkami. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz