marca 19, 2022

Janosik

Szczerze uwielbiam to ciasto. Zrobiłam je na iminieny mamy i tak wszystkim smakowało, że do tej pory się uśmiecham na myśl o tych wszystkich zachwytach.
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem i owocami, ciasto z galaretką, ciasto z kremem budyniowym, ciasto z kremem śmietankowym




SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
4 jajka
0.5 szklanki cukru pudru
1 łyżka kako
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWY:
2 budynie śmietankowe
700 ml mleka
2-3 łyżki cukru
200 g masła
sok wyciśnięty z połowy cytryny
GALARETKA:
2 galaretki czerwone
500 ml wrzątku
450 g mrożonych porzeczek
KREM ŚMIETANKOWY:
500 ml schłodzonej śmietanki 36%
250 g mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
POLEWA:
50 g czekolady mlecznej
1/4 szklanki śmietanki 30/36%
+ herbata do nasączenia biszkoptu

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się rozpuści;


3. Następnie wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do powstania jednolitej masy;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto delikatnie, ale bardzo dokładnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i piecz w 180stC przez 15 min. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;


6. Przygotuj krem budyniowy: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem;
7. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gładki, jednolity i gęsty budyń. Wyłącz palnik i odstaw budyń do całkowitego wystudzenia;
8. Miękkie masło utrzyj mikserem;
9. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiego kremu;
10. Dodaj sok z cytryny i ponownie krótko zmiksuj;


11. Pierwszy blat biszkoptu przełóż do formy, zabezpiecz boki blaszki folią rantową i nasącz biszkopt dość obficie herbatą. Wyłóż krem budyniowy i wyrównaj;
12. Galaretki rozpuść we wrzątku;
13. Dodaj zamrożone porzeczki i wymieszaj. Poczekaj aż galaretka zacznie tężeć;
14. Wyłóż galaretkę z owocami na krem budyniowy;


15. Połóż drugi blat biszkoptu, dociśnij i nasącz herbatą;
16. Przygotuj krem śmietanowy: schłodzoną kremówkę ubijna sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem;
17. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj;
18. Wyłóż krem na wierzch ciasta i wstaw całość do lodowki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj polewą czekoladową bądź startą czekoladą.




SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem i owocami, ciasto z galaretką, ciasto z kremem budyniowym, ciasto z kremem śmietankowym


12 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie i pewnie tak smakuje.Musze wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie na święta jak znalazł 🙉😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś robię na święta. Jak będzie czas degustacji wstawię zdjęcia jak wygląda 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię na święta. Jak robicie pącz herbaciany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulubioną herbatę zalewam ok. 3/4 do szklanki wrzątku i już. Można ewentualnie dosłodzić lub dodac sokuz cytryny

      Usuń
  5. Zrobilam w formie tortu, trzyma rame, slodkie ale nie przesadzone. Fajne ciasto wroce do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger