maja 26, 2021

Vanessa

Pyszne ciasto z mocno czekoladową masą i kremem śmietankowym to super propozycja na weekend ;) Sprawdzi się na wszelkich domowych imprezach i uroczystościach.
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem czekoladowym,ciasto z kremem śmietanowym,ciasto z dżemem, pyszne ciasto na biszkopcie


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

BISZKOPT:
3 jaja
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
6 łyżek cukru
KREM BUDYNIOWY:
2 budynie czekoladowe
80 g czekolady mlecznej
750 ml mleka
200 g miękkiego masła
KREM ŚMIETANOWY:
330 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
0.5 szklanki cukru pudru
+ 0.5 szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu ( u mnie earl grey)
+ 1 opakowanie herbatników
+ 1 słoiczek dżemu truskawkowego
+ dekoracja

WYKONANIE:

1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się rozpuści;
3. Dodawaj po 1 żółtku i ciągle miksuj;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z kakao i całość dokładnie wymieszaj;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem a następnie wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min;
6. Przygotuj krem: proszki budyniowe rozmieszaj w szklance mleka;
7. Resztę mleka z pokruszoną czekoladą zagotuj a następnie wlewaj rozmieszane proszki budyniowe i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Następnie odstaw budyń do wystudzenia;
8. Miękkie masło utrzyj mikserem;


9. Dodawaj po łyżce wystudzony budyń i miksuj aż powstanie gładki, jednolity krem;
10. Nasącz biszkopt herbatą a następnie rozsmaruj krem;
11. Na kremie czekoladowym ułóż warstwę herbatników;
12. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu ( u mnie truskawkowy) i ułóż drugą warstwę ciastek;

13. Przygotuj krem śmietanowy: zacznij miksować schłodzoną śmietanę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder ze śmietan-fixem i miksuj aż śmietana zrobi się sztywna;
14. Wyłóż krem śmietanowy na wierzch i wstaw ciasto do lodówki. Przed podaniem udekoruj, np. startą czekoladą.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem czekoladowym,ciasto z kremem śmietanowym,ciasto z dżemem, pyszne ciasto na biszkopcie

7 komentarzy:

  1. Najfajniejsze przepisy to przedstawione krok po kroku 🖤 Ciacho chciałoby się zjeść z ekranu, brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Ciasto przepyszne tylko mi krem zważył ale nie przy kręceniu tylko już jak się schłodził jest tak dobry że robię drugi tego zjedzą wnuki a na imprezę musi być dobry.

      Usuń
  2. Pani przepisy są rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam robiłam ciasto wszystko było ok ale jak chciałam kroić krem czekoladowy zważony na zdjęciu też mi tak wygląda dziś robię drugie zobaczymy jak będzie bo ciasto jest przepyszne a co do kremu kręciłam go i wtedy nie był zważony dopiero jak go pokroiła a dodam że był całą noc w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może dodała Pani zbyt zimny budyń? U mnie jak widać też się delikatnie zwarzył, ale nie wpłynęło to na smak:))

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger