lutego 19, 2021

Bueno

To jest jedno z ulubionych ciast mojego męża. Moje z resztą też.. uwielbiam połączenie słodkich kremów z owocami.. Polecam :)
ciasta i desery,ciasto na biszkopcie,ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, ciasto z owocami, ciasto z musem owocowym, ciasto z galaretką, weekendowe ciasto, ciasto na weekend,ciasto z kremem i owocami,


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

BISZKOPT:
4 jaja
0.5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka kakao
1/4 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM:
0.5 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
200 g masła
1.5 szklanki mleka w proszku
MUS:
2 galaretki (dałam zielone, mogą być czerwone)
700 ml wrzątku
600-700 g rozmrożonych truskawek

WYKONANIE:

1. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;


3. Do ubitych jajek dodaj przesiane mąki i kakao. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj - najlepiej drewnianą bądź silikonową łyżką;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 min. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
5. Galaretki dokładnie rozmieszaj we wrzątku i odstaw do delikatnego stężenia;

6. Mleko przelej do rondelka, wsyp cukier i zagotuj a następnie odstaw do wystudzenia;
7. Do tężejącej galaretki dodaj truskawki i zblenduj całość na gładki mus. Odstaw;
8. Przygotuj krem: miękkie masło zacznij ucierać, dodawaj stopniowo wystudzone mleko z cukrem i miksuj aż do powstania puszystej masy;
9. Dodawaj po łyżce mleka w proszku i miksuj aż powstanie gładki, jednolity krem;



10. Jeden blat biszkopta przełóż do blaszki a następnie rozsmaruj na nim jasny krem;

11. Na kremie połóż drugą część biszkopta i lekko dociśnij. Wyłóż mus truskawkowy i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO ;)
ciasta i desery,ciasto na biszkopcie,ciasto z kremem, masa z mlekiem w proszku, ciasto z owocami, ciasto z musem owocowym, ciasto z galaretką, weekendowe ciasto, ciasto na weekend,ciasto z kremem i owocami,


2 komentarze:

  1. ciacho wygląda przepysznie, jutro robię sobie na urodziny, dzięki za rewelacyjny przepis, pytanko tylko:czy blaszka to 24/24

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, blaszka to 24x24 cm:) Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger