lutego 17, 2021

Pryncypałek

Kiedy mój mąż usłyszał, że w kremie są czerstwe bułki powiedział, że na pewno tego nie spróbuje.. ale kiedy już go przekonałam - nie chciał odejść od stołu. Całe ciasto zostało zjedzone w moment. Takie jest dobre!
ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto z kremem,ciasto z masą budyniową,ciasto na weekend, szybkie ciasto, smaczne ciasto


SKŁADNIKI:

1 opakowanie herbatników (400g)
KREM:
3 szklanki mleka
2 bułki kajzerki
1 szklanka wiórek kokosowych
200 g masła
0.5 szklanki cukru
+ 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego (opcjonalnie)
+ 1 opakowanie wafelków (Pryncypałki, 235g)

WYKONANIE:

1. Pokrojone kajzerki namocz w 2 szklankach mleka;
2. Rozmięknięte bułki rozdrobnij widelcem, następnie wsyp wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj;
3. Resztę mleka zagotuj a następnie wlej rozmieszane w pozostałym mleku bułki z wiórkami i gotuj całość na małym ogniu aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj;


4. Masło z cukrem utrzyj dokładnie zmiksuj. Cukier ma się całkowicie rozpuścić;
5. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiej, jednolitej masy;
6. Na dnie blaszki wyłóż warstwę ciastek a następnie rozsmaruj 1/3 kremu;
7. Ułóż kolejną warstwę herbatników a na nich rozsmaruj dżem;
8. Poukładaj kolejną warstwę ciastek a następnie wyłóż połowę pozostałego kremu;
9. Ułóż wafelki* i rozsmaruj resztę kremu.
zamiast całych wafelków polecam je pokruszyć bądź pokroić na małe kawałki - wtedy ciasto będzie się dużo lepiej kroić;


10. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp kakao lub polej rozpuszczoną czekoladą.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto z kremem,ciasto z masą budyniową,ciasto na weekend, szybkie ciasto, smaczne ciasto


2 komentarze:

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger