sierpnia 29, 2020

Trociniak

To jest kolejny stary przepis z zeszytu mojej mamy. Znalazłam go przypadkiem, przy okazji szukania czegoś innego. Upiekłam to ciasto ostatnio i już wiem, że znowu powróci na nasz stół bo jest po prostu pyszne ;)
ciasta i desery, trociniak, ciasto z masą budyniową, ciasto z galaretką, ciasto z jabłkami, ciasto z masą jabłkową, ciasto na biszkopcie, ciasto z wiórkami kokosowymi,





SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
3 jajka
0.5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
2 jajka
1 budyń śmietankowy
0.5 szklanki cukru
0.5 l mleka
200 g masła
MASA GALARETKOWA:
2 galaretki czerwone
4 jabłka
WIERZCH:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka masła



1. Białka z cukrem dokładnie ubij aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie, ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka;
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem i piecz w 180 st C przez ok. 15 min;
3. W 100 ml mleka rozmieszaj dokładnie budyń, cukier i jajka;


4. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodawaj rozmieszane proszki budyniowe. Intensywnie mieszaj aż do powstania gęstego, jednolitego budyniu;
5. W międzyczasie rozpuść 2 galaretki w 0.5 l wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia;
6. Jabłka zetrzyj na tarce i odstaw;
7. Miękkie masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiego kremu. Gotową masę wyłóż na biszkopt;
8. Starte jabłka dodaj do tężejącej galaretki, wymieszaj i wyłóż na masę budyniową;

9. Wiórki kokosowe upraż na maśle, jeszcze ciepłe przełóż na ciasto i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, trociniak, ciasto z masą budyniową, ciasto z galaretką, ciasto z jabłkami, ciasto z masą jabłkową, ciasto na biszkopcie, ciasto z wiórkami kokosowymi,

4 komentarze:

  1. Prosze podac wielkosc blaszki tego apetycznego"torciniakaDziekuje Pani

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      Wielkość blaszki jest podana na samej górze przepisu, 24x24 cm :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne ciasto, już znika z patery :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mozna zamiast jsblek dac gruszki,??

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger