września 01, 2020

Domowy keczup

Domowy keczup to prawdziwy hit wśród domowników. Smakuje dużo lepiej niż gotowiec ze sklepu, jest zdrowszy i można go jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam! ;)
przetwory, przetwory na zimę, przetwory w słoikach, domowy keczup, keczup, keczup w słoikach na zimę,


SKŁADNIKI:

3-3.5 kg pomidorów (waga przed obraniem)
3 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
5 łyżek octu jabłkowego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano

WYKONANIE:




1. Obrane ze skórki pomidory pokrój na mniejsze kawałki, pozbądź się gniazd nasiennych i twardych części. Przełóż do garnka i gotuj ok. 1.5-2 h aż sok odparuje i pomidory będą miały pożądaną konsystencję;
2. W międzyczasie pokrój cebulę i czosnek;
3. Cebulę z czosnkiem podsmaż na oliwie;
4. Podsmażone warzywa dodaj do ugotowanych pomidorów i wszystko zmiksuj na gładko;
5. Do zmiksowanego keczupu dodaj przyprawy i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj;
6. Keczup wstaw na ogień, gotuj ok. 10 min;
7. Gorący keczup przekładaj do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i odstaw do góry dnem aż do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

SMACZNEGO ;)

przetwory, przetwory na zimę, przetwory w słoikach, domowy keczup, keczup, keczup w słoikach na zimę,

2 komentarze:

  1. Dziękuję za super przepisy i również serdecznie pozdrawiam.
    Ps. Właśnie miałam szukać przepisu na keczup.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger