PRZEPYSZNA domowa szarlotka z dużą ilością jabłek i bezową pianką na idealnie kruchym spodzie. Idealna na jesienne popołudnia. Świetnie prezentuje się na stole i dobrze się kroi.
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
KRUCHE:
4 żółtka
1 łyżka cukru
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
JABŁKA:
1600 g jabłek ( przed obraniem)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka soku z cytryny
1 budyń waniliowy
BEZA:
7 białek
220 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto;
2. ⅔ ciasta pokrój w plasterki i wyklej dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do lodówki. ⅓ ciasta włóż do zamrażarki;
3. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach;
4. Dodaj cynamon, cukier i sok z cytryny, wymieszaj i odstaw;
5. Nastaw piekarnik na 180stC i podpiecz przez 15min spód;
6. Białka w temp. pokojowe zacznij ubijać;
7. Zacznij dodawać cukier i ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca;
8. Dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj;
9. Na podpieczony spód wyłóż niewielką część piany i masę jabłkową;
10. Następnie rozsmaruj resztę piany i zetrzyj równomiernie pozostałą część ciasta;
11. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 40min.
SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz