października 03, 2025

Czarny Las

Zrobiłam ostatnio na weekend genialne ciasto - delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, do tego lekki jak chmurka krem i oczywiście galaretka z owocami. Nieskromnie powiem, że wyszło przepysznie. Spróbuj :)
Ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem, biszkopt czekoladowy, krem śmietankowy, ciasto z galaretką, ciasto ze śmietaną i mascarpone




SKŁADNIKI:
Forma 24x24 cm

BISZKOPT:
5 jajek ( oddzielnie białka i żółtka)
130 g cukru
175 g mąki pszennej
25 g kakao
3 łyżki oleju
GALARETKA:
2 galaretki ( u mnie pomarańczowa i truskawkowa)
600 ml wrzątku
500 g czarnej porzeczki
KREM:
800 ml śmietanki 36
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
+ do masy czekoladowej 1.5 łyżki kakao

WYKONANIE:

1. Białka w temp. pokojowej ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle miksując dodawaj po łyżce cukru - średnio co minutę. Cukier ma się całkowicie rozpuścić;


3. Dodaj żółtka wymieszane z olejem i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników;
4. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z kakao i wymieszaj ciasto. Dokładnie, ale delikatnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożnej papierem i piecz ok. 30min w 175stC. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Galaretki dokładnie rozmieszaj we wrzątku;


7. Zamrożone owoce zalej gorącą galaretką i wymieszaj;
8. Wylej tężejącą galaretkę na biszkopt i wstaw do lodówki;
9. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem;


10. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj. Odłóż połowę masy do drugiej miski;
11. Do drugiej części masy dodaj kakao i zmiksuj krem;


12. Kakaowy krem wyłóż na galaretkę;
13. Połóż drugi blat biszkoptu i rozsmaruj jasny krem. Wstaw ciasto do lodówki na min. kilka godzin. Przed podaniej udekoruj wierzch startą czekoladą.



SMACZNEGO :)

Ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem, biszkopt czekoladowy, krem śmietankowy, ciasto z galaretką, ciasto ze śmietaną i mascarpone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger