Przepyszne ciasto z kremem kokosowym :) Idealne na weekend i wszelkie możliwe okazje.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
1 opakowanie herbatników maślanych ( ok. 200g)
2 opakowania podłużnych biszkoptów ( po 200 g każde)
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki ( lub innego)
700 ml mleka
1 budynie waniliowe
200 g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru
100 g wiórek kokosowych
opcjonalnie sok z cytryny do kremu
mleko do nasączania
polewa z białej czekolady
WYKONANIE:
2. Przygotuj masę budyniową: budynie rozmieszaj w 0.5 szklanki mleka - resztę zagtotuj;
3. Do gotującego się mleka wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki budyniowe, zmniejsz moc palnika i gotuj aż budyń będzie gęsty i jednolity;
5. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj aż krem będzie gładki i jednolity. Możesz dodatkowo dodać sok z cytryny aby przełamać słodkość masy;
6. Dodaj do kremu wiórki i ponownie zmiksuj;
12. Namoczone biszkopty ułóż “na stojąco”;
13. Wierzch polej polewą z białej czekolady. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz