stycznia 27, 2024

Milenka

Pyszne ciasto, które wygląda jak tort. Zrobiłam je ostatnio na spotkanie rodzinne i wszyscy się zajadali. :)

ciasto tortowe,ciasto jak tort,ciasto z kremem,ciasto na biszkopcie,pyszne ciasto,ciasta i desery,ciasto z kremem budyniowym,



SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o ŚR. 24CM


BISZKOPT:
6 jajek
5 łyżek oleju
200 g drobnego cukru
240 g mąki pszennej
KREM:
700 ml mleka
2 budynie waniliowe
0.5 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
Sok wyciśnięty z połówki cytryny
POLEWA:
5 łyżek śmietanki 18/30%
40-50 g czekolady mlecznej/gorzkiej

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;


3. Ciągle miksując dodawaj żółtka;
4. Przesiej suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ciasto;


5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 30 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka;
6. Proszki budyniowe rozmieszaj w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotuj;
7. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj budyń na niewielkim ogniu aż zgęstnieje i będzie jednolity;


8. Przygotuj krem: miękkie masło z cukrem utrzyj na jasną i puszystą masę;
9. Ciągle miksując dodawaj po łyżce wystudzony budyń;
10. Całkowicie wystydzony biszkopt przekrój na dwa blaty;


11. Jeden blat biszkoptu przełóż do formy, nasącz kawą/herbatą i rozsmaruj cienką warstwę kremu;

12. Ułóż ciastka i dociśnij je lekko w krem;
13. Przykryj ciastka cienką warstwą kremu;


14. Połóż drugi blat biszkoptu i nasącz go kawą/herbatą;
15. Rozsmaruj resztę kremu na wierzchu;


16. Przytoguj polewę: śmietankę mocno podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie jednolita poleca;
17. Udekoruj wierzch ciasta polewą i wstaw je do lodówki na min. 2-3h.



SMACZNEGO :)

ciasto tortowe,ciasto jak tort,ciasto z kremem,ciasto na biszkopcie,pyszne ciasto,ciasta i desery,ciasto z kremem budyniowym,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger