września 10, 2022

Królewskie

Kupiłam kawałek takiego ciasta w pobliskiej cukierni, a że było bardzo smaczne odtworzyłam je u siebie w kuchni. Na chrzcinach u rodziny zrobiło furorę - ładnie wygląda i do tego super smakuje ;)
ciasta i desery, ciasto z kremem budyniowym, biszkopt orzechowy, biszkop kakaowy, ciasto na biszkopcie kakaowym, ciasto na imprezę, ciasto na specjalne okazje, efektowne ciasto




SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT ORZECHOWY:
4 jajka
0.5 szklanki cukru pudru
100 g zmielonych orzechów włoskich
1 pełna łyżka bułki tartej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka kaszy manny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT KAKAOWY:
5 jajek
0.5 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
ok. 2 łyżki cukru pudru
+ 1 słoiczek dżemu ( u mnie czarna porzeczka)
+ ok. 300 g owoców ( u mnie maliny)
POLEWA:
50 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt orzechowy: zacznij miksować białka. Następnie dodaj cukier puder i miksuj aż powstanie gęsta piana;
2. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
3. Dodaj suche składniki i wymieszaj całość delikatnie;
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem;
5. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 30 min;


6. Przygotuj biszkopt kakaowy: zacznij miksować białka. Następnie dodaj cukier puder i miksuj aż powstanie gęsta piana;
7. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
8. Dodaj suche składniki i wymieszaj całość delikatnie;
9. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem;


10. Przygotuj krem: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe;
11. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie się pienić wlej rozmieszane proszki budyniowe i ciągle mieszając gotuj na minimalnym ogniu aż do powstania gęstego, jednolitego budyniu;
12. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem;
13. Ciągle miksując dodawaj stopniowo całkowicie wystudzony budyń i miksuj aż do powstania jednolitego kremu;


14. Na koniec wlej sok z cytryny i ponownie zmiksuj krem;
15. Biszkopt kakaowy włóż do formy. Boki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową. Nasącz biszkopt owocową herbatą i rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
16. Wyłóż i równomiernie rozsmaruj krem;
17. Połóż biszkopt orzechowy i lekko dociśnij. Przed podaniem udekoruj ciasto polewą czekoladową ( czekoladę rozpuść w podgrzanej śmietance).



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto z kremem budyniowym, biszkopt orzechowy, biszkop kakaowy, ciasto na biszkopcie kakaowym, ciasto na imprezę, ciasto na specjalne okazje, efektowne ciasto


1 komentarz:

  1. W którym momencie należy dodać maliny? Nie znalazłam w opisie wykonania...

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger