września 21, 2021

Najlepsze jedzenie dla seniora, aby zachować ostrość umysłu i przeciwdziałać demencji

Dzisiejszy artykuł jest wynikiem moich ostatnich poszukiwań w sieci po odbyciu rozmowy z moją babcią. Jak wielu seniorów zaczyna zauważać u siebie kłopoty z pamięcią oraz fakt, ze umysł nie pracuje tak sprawnie jak jeszcze kilkanaście lat temu.

Postanowiłam przyjrzeć się temu tematowi i okazało się, że duży wpływ na zdrowie umysłu u ludzi starszych ma nasza dieta.



A skoro zrobiłam już tak wnikliwe ‘badania’ na podstawie wiedzy dostępnej w Internecie to dlaczego nie podzielić się wynikami z czytelnikami bloga? Spojrzałam ostatnio na statystyki bloga i wiem, że wielu czytelników śledzących moje przepisy jest w przedziale wiekowym 75-85 lat.

To cudowne widzieć seniorów, którzy korzystają z Internetu i realizują się w kuchni.

Jeżeli ten wpis nie dotyczy Ciebie bezpośrednio, być może przyda się Twojej mamie/tacie/dziadkowi/babci J

Podziel się zdobytą wiedzą!

Jeszcze kilka słów na temat samej demencji a później przejdziemy do konkretnych produktów. Jeśli wolisz, przewiń tekst troszkę na dół aby od razu zobaczyć wymieniane przeze mnie punkty.

Demencja nie jest to coś, co uderza nagle, a raczej rozwija się z biegiem lat. Chociaż nie ma znanego lekarstwa, istnieją pokarmy, które odwracają objawy demencji i pewne pokarmy, których należy unikać, jeśli chcesz zachować ostrość i jasność do ostatniego oddechu. Demencja to kategoria chorób mózgu, które powodują stopniowy spadek zdolności poznawczych osoby, takich jak pamięć, logiczne myślenie, regulacja emocji, rozpoznawanie wzrokowo-przestrzenne, motywacja i język. Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą w tej kategorii, stanowiącą 50-70% przypadków. Naukowcy twierdzą, że nie tylko predyspozycje genetyczne ale nasz styl życia, w szczególności nasza dieta, odgrywa bardzo ważną rolę.

Jakie jedzenie zwalcza demencję i dlaczego? Najlepsze pokarmy do walki z demencją i zmniejszenia utraty pamięci:

1.      Zielone warzywa liściaste: Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i szpinak, są pełne przeciwutleniaczy, witaminy E i K, luteiny, beta-karotenu i kwasu foliowego. Naukowcy zalecają spożywanie dużej sałatki z ciemną zieleniną jako bazy każdego dnia dla zdrowszego mózgu. 

2.      Bataty: Słodkie ziemniaki są pełne fitoskładników, błonnika, białka, witamin A, B6 i C, minerałów takich jak mangan, potas, miedź, niacyna, cholina. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają układ odpornościowy i regulują poziom cukru we krwi.


3.      Oliwa z oliwek i olej kokosowy:  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w naturalne przeciwutleniacze, zwane polifenolami. Zawiera również dużo witaminy E i K. Tłoczony na zimno olej kokosowy ma kluczowe znaczenie dla zdrowszego mózgu, głównie ze względu na średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT). Dostarczają energię bezpośrednio do komórek mózgowych, omijając metabolizm glukozy. Jest źródłem zdrowego tłuszczu i dobrego cholesterolu.

A teraz niestety znacznie dłuższa lista pokarmów, które mogą wywoływać utratę pamięci i zwiększać ryzyko demencji.

 Cukier rafinowany

Rafinowane produkty pszenne (np. biały chleb)

Biały ryż

Czerwone mięso i drób

Przetworzone mięso

Nabiał

Masło i margaryna

Ser topiony

Potrawy smażone w głębokim tłuszczu oraz jedzenie typu fast-food

Nadmiar alkoholu



Niektóre wymienione wyżej produkty takie jak biały ryż czy nabiał były dla mnie sporym zaskoczeniem. Zawsze uważałam je za dobre źródło węglowodanów i białka.

Po prostu najlepiej jest chyba znaleźć złoty środek i podchodzić do wszystkiego z umiarem.

Mam nadzieję, że powyższy artykuł okaże się dla Was wartościowy i poza pysznymi ciastami w waszej diecie pojawią się również produkty bogate w witaminy i minerały :)

Życzę miłego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger