września 22, 2021

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane goszczą w moim domu odkąd pamiętam - w dzieciństwie mama nam je robiła na piątkowe obiady. Teraz robię je u siebie w domu :) Podaję z sosem pieczarkowym, śmietanowym lub innym i buraczkami albo ulubioną surówką. Smakują wyśmienicie ;) 
dania obiadowe, kotlety ziemniaczane, dania wegetariańskie, kotlety bez mięsa, kotleciki z ziemniaków, kotlety z gotowanych ziemniaków


SKŁADNIKI:

0.5 kg ugotowanych ziemniaków
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina chilli, curry
Bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


WYKONANIE:

1. Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę;
2. Cebulkę drobniutko posiekaj;
3. Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć cebulkę i dodaj wszystkie przyprawy. Zeszklij;
4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem podsmaż i zdejmij z ognia;
5. Natkę pietruszki drobniutko posiekaj;
6. Do ziemniaków dodaj cebulkę, natkę pietruszki, jajka i mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą, gładką masę;
7. Formuj w rękach niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej;
8. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju ( tak aby dno patelni było praktycznie przykryte). Kiedy się zrumienią delikatnie przekręcaj je na drugą stronę. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.




SMACZNEGO ;)


dania obiadowe, kotlety ziemniaczane, dania wegetariańskie, kotlety bez mięsa, kotleciki z ziemniaków, kotlety z gotowanych ziemniaków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger