września 03, 2021

Drożdżowe ślimaki

Jeśli szukacie smacznej, mało wymagającej i szybkiej przekąski na imprezę to dobrze trafiliście. Pizzerki drożdżowe to super propozycja na ostatnią chwilę - podane z sosem czosnkowym/chrzanowym lub innym ulubionym smakują wyśmienicie. ;)

przekąski, pizzerki drożdżowe, pizzerinki drożdżowe, pizzerinki z serem i szynką, pizzerinki na szybko, pizzerinki z ogórkiem kiszonym



SKŁADNIKI:

CIASTO:
1.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży ( użyłam mrożonych)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
+ keczup pikantny
4-5 plasterków sera żółtego
3-4 plasterki szynki
2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
bazylia/oregano/zioła prowansalskie


WYKONANIE:

1. Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut;
2. Do misy robota wrzuć wszystkie składniki na ciasto i zacznij je wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite;
3. Wyrobione ciasto wyłóż na stolnicę i cienko rozwałkuj na duży prostokąt;
4. Posmaruj ciasto cienką warstwą keczupu, wyłóż wzdłuż brzegu plasterki sera, szynkę oraz słupki ogórka. Zwiń ciasto dość ciasno w roladę;


5. Pokrój roladę w plasterki ( o szerokości ok. 1-2 cm);
6. Gotowe krążki poukładaj na blasze ("na leżąco") i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 10 min (aż się zrumienią).




SMACZNEGO :)

przekąski, pizzerki drożdżowe, pizzerinki drożdżowe, pizzerinki z serem i szynką, pizzerinki na szybko, pizzerinki z ogórkiem kiszonym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger