czerwca 12, 2021

Japoński ogród

Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta na imprezie u znajomych - okazało, że najlepszym jakie ostatnio jadłam. Dlatego od razu poprosiłam o przepis i zrobiłam je u siebie w domu. Rodzina była zachwycona :)
brownie z wiśniami i kremem,ciasto z wiśniami,ciasto na brownie,ciasto z owocami,brownie czekoladowe,ciasto z kremem i owocami,ciasta i desery,




SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

BROWNIE:
85 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 pełne łyżki kakao
4 jajka ( białka i żółtka osobno)
1/3 szklanki cukru
KREM:
330 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
FRUŻELINA WIŚNIOWA:
500 g wiśni
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszane w 1/4 szklanki soku odlanej z wiśni


WYKONANIE:

1. Masło z kakao i czekoladą umieść z rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę;
2. Białka ubij na sztywną pianę;
3. Dodawaj stopniowo cukier, miksuj aż się całkowicie rozpuści a piana będzie błyszcząca;


4. Lekko przestudzoną masę czekoladową wymieszaj rózgą z żółtkami;
5. Dodawaj stopniowo pianę z białek i mieszaj do powstania jednolitej, gładkiej masy;
6. Wylej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok. 25min;
7. Przygotuj krem: śmietankę z cukrem pudrem ubij na sztywno;
8. Dodaj mascarpone i zmiksuj do powstania jednolitego kremu;


9. Blaszkę z wystudzonym brownie możesz wyłożyć folią rantową. Następnie rozsmaruj krem śmietanowy i wstaw ciasto do lodówki;
10. Przygotuj frużelinę: wiśnie z cukrem przełóż do rondelka i zagotuj;
11. Zdejmij owoce z kuchenki, wlej rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj;
12. Następnie wlej rozmieszaną żelatynę i ponownie całość wymieszaj. Odstaw frużelinę do lekkiego sprzestudzenia;
13. Wyłóż owoce na wierzch ciasta. Wstaw blaszkę do lodówki - minimum na kilka godzin.



SMACZNEGO :)

brownie z wiśniami i kremem,ciasto z wiśniami,ciasto na brownie,ciasto z owocami,brownie czekoladowe,ciasto z kremem i owocami,ciasta i desery,


6 komentarzy:

  1. Obłędne ciasto! I ładnie się nazywa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wiśnie mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie, apetycznie wygląda! Ja frużelinę robię z kisielem smakowym. Jak mam wiśnie to dodaję kisiel wiśniowy, jak truskawki, maliny to też dobieram smaki. Kisiel brzoskwiniowy pasuje do jabłek, śliwek.

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger