czerwca 15, 2021

Zakalec czy nie – ciasto zjeść trzeba!

    Nie wiem czy macie tak samo jak ja, ale zawsze, dosłownie ZAWSZE jak szukam odpowiedzi na tego typu pytanie, najpierw muszę przekopać się przez całe akapity opisujące czym jest np. zakalec, później jak powstaje, następnie jak można go uniknąć i tak dalej i tak dalej. A ja po prostu potrzebuję szybko znaleźć rozwiązanie mojego problemu.




    Postanowiłam wyjść temu naprzeciw i w moich wpisach odpowiedź na omawiane zagadnienie będzie na początku tekstu – tak jak tutaj. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę na dalsze czytanie, będzie tam można znaleźć rozwinięcie zagadnienia.

A więc do brzegu – jak mówią ludzie z Łodzi. Pozdrawiam, jeżeli są tutaj czytelnicy z tego pięknego miasta J.

    Jest kilka sposobów na poradzenie sobie z zakalcem:

1.      Zjedzenie go i udawanie, że problemu nie ma – sposób mojego męża – nie polecam.

2.      Jeżeli ciasto w ogóle nie wyrosło, najlepszym rozwiązaniem jest podsuszenie go, pokrojenie go na kawałki i wrzucenie do blendera. Powstałą masę można wykorzystać pod spód klasycznego sernika czy też tarty owocowej.

3.         W sytuacji, w której ciasto nie wyrosło tylko na spodzie, warto odkroić tę część i resztę wykorzystać jako spód/warstwę do innego ciasta. Wiem, że nie jest to rozwiązanie marzeń ale lepiej użyć naszego wypieku niż gdyby miał wylądować w koszu.

4.          Przy łagodniejszych przypadkach – tj w cieście występują wyłącznie pojedyncze miejsca ze zbitą i mokrą częścią, można wybrać je łyżeczką i wypełnić powstałe luki konfiturą/bitą śmietaną czy też masą budyniową.

 

    Zakalec to nie koniec świata i na pewno nie powód do wstydu – zdarza się najlepszym. Nie będę zagłębiała się w szczegóły czym dokładnie jest oraz w jaki sposób powstaje, bo nie to jest najważniejsze.

 

    Na zakończenie napiszę kilka prostych wskazówek, które przynajmniej pozwolą zminimalizować ryzyko powstania zakalca. A to już coś. J

 

- Postaraj się, aby składniki miały zbliżoną do siebie temperaturę – najlepiej pokojową (chyba, że w danym przepisie jest inaczej)

- Przy ciastach z miękkimi owocami warto opruszyć je mąką ziemniaczaną lub mąką pszenną. Zabieg ten zabezpiecza przed wsiąkaniem wypływającego soku do ciasta.

- Składniki suche takie jak mąka, proszek do pieczenia czy cukier puder przesiej przed wymieszaniem



- Nie mieszaj zbyt długo ciasta – zawsze tylko do połączenia składników i tylko w jednym kierunku – to ważne. J

- Do mieszania składników, zamiast miksera używaj łopatki bądź rózgi kuchennej.





    To tyle. Mam nadzieję, że w miarę sensownie wyjaśniłam zagadnienie zakalca. Jeżeli podobał Ci się ten artykuł, napisz mi proszę o tym w komentarzu. Jeżeli nie, to też daj mi znać co powinnam zmienić.



 

Życzę Ci miłego dnia i  jak zawsze samych udanych wypieków!

 

Martyna z prostyprzepisna.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger