maja 12, 2021

Odrywany chlebek czosnkowy

Pyszny dodatek na grilla, ale nie tylko. Smakuje również jako przekąska na imprezie czy dodatek do kolacji - ja jestem w nim zakochana. ;)
przekąski, chlebek, chlebek rwany, chlebek z masłem czosnkowym, chlebek ziołowo-czosnkowy, chlebek ziołowy, chlebek czosnkowy


SKŁADNIKI:
Tortownica o śr. 24 cm

0.5 kg mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
50 g roztopionego, wystudzonego masła
3 żółtka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
MASŁO:
100 g masła
4 ząbki czosnku
125 g mozzarelli
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
0.5 łyżeczki przyprawy do kebaba
1 płaska łyżeczka bazylii
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. W ciepłej wodzie rozmieszaj drożdże i odstaw na kilka minut;
2. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po czym odstaw je na ok. 60min w ciepłe miejsce;
3. Do miękkiego masła ( może być również lekko rozpuszczone) przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj przyprawy i startą mozzarellę. Całość dokładnie wymieszaj;
4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, oprósz z obydwu stron mąką i rozwałkuj na duży, cieniutki prostokąt;


5. Potnij prostokąt na paski szerokości ok. 3 cm, następnie podziel je na krótsze prostokąty - ok. 5-6 cm;

6. Na każdy prostokąt nakładaj cienką warstwę masła i zawijaj w rulonik;
7. Gotowe ruloniki układaj ciasno w blaszce
(u mnie tortownica o śr. 24 cm). Możesz dodatkowo posypać wierzch startym żółtym serem lub mozzarellą;
8. Wstaw chlebek do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 45-50 min.


SMACZNEGO :)

przekąski, chlebek, chlebek rwany, chlebek z masłem czosnkowym, chlebek ziołowo-czosnkowy, chlebek ziołowy, chlebek czosnkowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger