maja 11, 2021

Babka z orzechami

Uwielbiam babki pod każdą postacią. Piekę je nie tylko na Wielkanoc, ale również bez okazji. Zazwyczaj do popołudniowej kawy - co by sobie niewielkim nakładem pracy umilić i osłodzić dzień. ;) 
ciasta i desery,babka, babka ucierana, babka z bakaliami, babka górnicza, babka z orzechami i rodzynkami, łatwa babka, szybka babka


SKŁADNIKI:
FORMA O ŚREDNICY 25 cm z kominem

140 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 kopiaste łyżki dżemu ( u mnie śliwkowy)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 garście orzechów włoskich pokruszonych
2 garście rodzynek

WYKONANIE:

1. Miękkie masło z cukrem utrzyj na puszystą masę;
2. Dodaj jajko, dżem i krótko zmiksuj (masa może wyglądać na zwarzoną - nie przejmuj się tym);
3. Przesiej połowę suchych składników i wlej 0.5 szklanki mleka. Krótko zmiksuj. Następnie dodaj pozostałe przesiane suche składniki i resztę mleka. Zmiksuj tylko do połączenia składników;


4. Dodaj pokruszone orzechy i rodzynki. Wymieszaj ciasto łyżką;
5. Przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 55-60 min. Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,babka, babka ucierana, babka z bakaliami, babka górnicza, babka z orzechami i rodzynkami, łatwa babka, szybka babka

2 komentarze:

  1. Ktora maka moge zastapic make pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam z inną mąką, więc nie mam pewności, że się uda..

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger