marca 13, 2021

Bałkanka

Przepyszne ciasto dla miłośników chałwy. Ja mogłabym je jeść co drugi dzień - jest szybkie, łatwe i baardzo smaczne.
ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,szybkie ciasto na biszkoptach,ciasto z chałwą, ciasto z kremem, szybkie ciasto, pyszne ciasto, łatwe ciasto na weekend


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

3 opakowania podłużnych biszkoptów lub herbatników
200 g miękkiego masła
4 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 150g)
250 g serka mascarpone
200 g chałwy waniliowej
0.5 szklanki cukru
czekolada do dekoracji wierzchu


WYKONANIE:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę;
2. Do utartego masła dodaj serki waniliowe i mascarpone. Krótko zmiksuj, do połączenia składników;
3. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i całość wymieszaj;
4. Na dnie blaszki wyłożonej papierem poukładaj biszkopty;


5. Wyłóż 1/3 masy chałwowej;
6. Ułóż drugą warstwę biszkoptów;
7. Rozsmaruj kolejną cienką warstwę kremu;
8. Ułóż ostatnią warstwę ciastek;
9. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj wierzch startą, mleczną czekoladą.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,szybkie ciasto na biszkoptach,ciasto z chałwą, ciasto z kremem, szybkie ciasto, pyszne ciasto, łatwe ciasto na weekend

36 komentarzy:

  1. Miam miam na pewno pyszne.Zrobię niedlugo

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałam i wygląda że super przepis podobny kremrobię tylko chałwę dokładam do masła Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Witam a jaka duża ma być blaszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super!!! Tez to zrobie!! Proste szybkie ciasto!! Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto zrobione i pozostawione na całą noc w lodówce niestety biszkopty nie nasiąkły i są suche ,ciasto się rozpada .Wydaje mi się ze biszkopty powinny być skropione jakimś płynem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie nasączam, ale owszem - jeśli ktoś lubi to można. Masa powinna ładnie związać ciasto, nic nie powinno się rozpadać. Robiła Pani wszystko zgodnie z przepisem?

      Usuń
  6. Zrobiłam, pyszne ciasto. Na święta również i nas zagości.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! Mam pytanie: ile dodałaś chałwy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam,pyszne ciasto tylko dałam mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak mam okrągłą blaszke i zmierzyłam ją po środku to ma 24x24 to dobra

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie masa się zważyła, mimo że składniki miały pokojową temperaturę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, w tej masie nie bardzo ma się co zwarzyć, więc nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Musiałabym widzieć co Pani robi po kolei aby ocenić co się stało

      Usuń
  11. Dwukrotnie robiłam balkanke i świetnie mi wyszła,dziękuję za przepis.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, polecam spróbować również inne ciasta z bloga :) :)

      Usuń
  12. Super przepis, Bałkanka wyszła rewelacyjnie. Smakuje obłędnie goście się zajadali i chwalili.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Wszystko super, tylko blachę mam 24 na 40 czyli można uznać, że dwa razy większa. Inna się u mnie nie opłaci. ;) Będę robiła pierwszy raz na ten weekend na imprezę rodzinną. Mam nadzieję, że mi wyjdzie z podwójnych składników. Lubię sobie dodawać stresu przygotowywaniem czegoś pierwszy raz i płakaniem potem czy mi wyjdzie :P :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podwójnych składników powinno wyjść idealnie na taką blaszkę :) Życzę smacznego i pozdrawiam

      Usuń
  14. Też bym chciała spróbować ale najpierw zapytam czy masło można czymś zastąpić?(niestety mam wstręt do masła, gdy występują w kremach i masach) Np. dać tylko maskarpone, tzn.tyle ile powinno być razem masło + mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, choć nigdy tak nie robiłam więc nie dam sobie ręki uciąć, że ciasto wyjdzie równie smaczne:)

      Usuń
  15. Witam, zamierzam zrobić ciasto ale w kraju, w którym mieszkam nie ma serka homogenizowanego. Ile serka mascarpone mogłabym użyć w zamian?

    OdpowiedzUsuń
  16. Masło musi być bo wiąże krem. Zamiast masła można dodać żelatyny.
    A co zamiatać chałwy? Zamierzam dodać tylko wanilię. Mam nadzieję, że będzie równie smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z wanilią też bedzie smaczne. To ciasto chałowowe i w tym jego urok, ale warto eksperymentować :)

      Usuń
  17. Zamiast serka homogenizowanego polecam naturalny serek philadelphia

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie to pyszne🤩... Od dzisiaj numer 1 w naszym domu.
    Dziękuję za super przepis🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger