marca 13, 2021

Bałkanka

Przepyszne ciasto dla miłośników chałwy. Ja mogłabym je jeść co drugi dzień - jest szybkie, łatwe i baardzo smaczne.
ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,szybkie ciasto na biszkoptach,ciasto z chałwą, ciasto z kremem, szybkie ciasto, pyszne ciasto, łatwe ciasto na weekend


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

3 opakowania podłużnych biszkoptów lub herbatników
200 g miękkiego masła
4 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 150g)
250 g serka mascarpone
200 g chałwy waniliowej
0.5 szklanki cukru
czekolada do dekoracji wierzchu

WYKONANIE:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę;
2. Do utartego masła dodaj serki waniliowe i mascarpone. Krótko zmiksuj, do połączenia składników;
3. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i całość wymieszaj;
4. Na dnie blaszki wyłożonej papierem poukładaj biszkopty;


5. Wyłóż 1/3 masy chałwowej;
6. Ułóż drugą warstwę biszkoptów;
7. Rozsmaruj kolejną cienką warstwę kremu;
8. Ułóż ostatnią warstwę ciastek;
9. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj wierzch startą, mleczną czekoladą.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,szybkie ciasto na biszkoptach,ciasto z chałwą, ciasto z kremem, szybkie ciasto, pyszne ciasto, łatwe ciasto na weekend

20 komentarzy:

  1. Miam miam na pewno pyszne.Zrobię niedlugo

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałam i wygląda że super przepis podobny kremrobię tylko chałwę dokładam do masła Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Witam a jaka duża ma być blaszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super!!! Tez to zrobie!! Proste szybkie ciasto!! Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto zrobione i pozostawione na całą noc w lodówce niestety biszkopty nie nasiąkły i są suche ,ciasto się rozpada .Wydaje mi się ze biszkopty powinny być skropione jakimś płynem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie nasączam, ale owszem - jeśli ktoś lubi to można. Masa powinna ładnie związać ciasto, nic nie powinno się rozpadać. Robiła Pani wszystko zgodnie z przepisem?

      Usuń
  6. Zrobiłam, pyszne ciasto. Na święta również i nas zagości.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! Mam pytanie: ile dodałaś chałwy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam,pyszne ciasto tylko dałam mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak mam okrągłą blaszke i zmierzyłam ją po środku to ma 24x24 to dobra

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie masa się zważyła, mimo że składniki miały pokojową temperaturę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, w tej masie nie bardzo ma się co zwarzyć, więc nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Musiałabym widzieć co Pani robi po kolei aby ocenić co się stało

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger