stycznia 26, 2021

Szarlotka z surowych jabłek

Szarlotka to zawsze dobry pomysł na ciacho -  ostatnio piekę różne rodzaje tego pysznego ciasta na okrągło. Ten przepis jest baardzo prosty i bardzo smaczny - polecam :)
ciasta i desery,szarlotka z surowych jabłek, szarlotka, szarlotka z cynamonem, szarlotka na kruchym, ciasto z jabłkami, łatwa szarlotka


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

400-420 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko + 2 żółtka
1.5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
ok. 1/4 szklanki cukru (wedle upodobań)

WYKONANIE:

1. Mąkę, cukier, posiekane masło i jajko przełóż na stolnicę i zagnieć jednolite, elastyczne ciasto (możesz również wrzucić wszystkie składniki do misy i wyrobić ciasto robotem);
2. Gotowe ciasto podziel na 2 równe części, każdą z nich zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h;
3. Obrane i pokrojone drobno jabłka przełóż do miski (możesz również zetrzeć jabłka na tarce). Wsyp cynamon i cukier - wszystko dokładnie wymieszaj;


4. Wyjmij ciasto z lodówki, jedną częścią wyklej dno blaszki wyłożonej papierem i podpiecz w piekarniku (180 st C - ok. 10-15 min);
5. Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta lub porwij je na kawałki i poukładaj na jabłkach;
6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 40 - 50 min ( w zależności od piekarnika proces pieczenia może trwać krócej lub dłużej).



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,szarlotka z surowych jabłek, szarlotka, szarlotka z cynamonem, szarlotka na kruchym, ciasto z jabłkami, łatwa szarlotka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger