stycznia 15, 2021

Surówka obiadowa

Zawsze mam problem z sałatką do obiadu. Nie wiem na co się zdecydować.. ale odkąd dostałam ten przepis od mamy problem zniknął. Gotową surówkę przechowuję w lodówce do ok. 7 dni - jest pyszna i pasuje praktycznie do wszystkiego.
sałatki,surówka obiadowa,surówka z kapusty,surówka z białej kapusty, szybka surówka do obiadu


SKŁADNIKI:

0.5 białej kapusty
2 marchewki
ZALEWA:
0.5 szklanki oleju rzepakowego
0.5 szklanki octu jabłkowego
0.5 szklanki cukru
1 łyżka soli
2-3 ząbki czosnku

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na zalewę przelej do rondla i zagotuj. Mieszaj aby zalewa się nie przypaliła;
2. Kapustę poszatkuj lub pokrój w cienkie paski;
3. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach;


4. Warzywa zalej gorącą zalewą, wymieszaj i przełóż do glinianego naczynia lub słoika. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.



SMACZNEGO ;)
sałatki,surówka obiadowa,surówka z kapusty,surówka z białej kapusty, szybka surówka do obiadu

6 komentarzy:

  1. Taką surówkę robię często tylko cukier zastępuje miodem i używam oliwy z oliwek, swoją drogą wolę właśnie takie przepisy na proste, szybkie i zdrowe dania, słodkości staram się unikać ale dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miodem nigdy nie próbowałam.. ale następnym razem tak zrobię:> Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję. Super przepisy😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Zrobiony, ''nabiera mocy'' w lodówce, jutro konsumpcja:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdego dnia surówka będzie jeszcze lepsza! :) Pozdrawiam

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger