stycznia 16, 2021

Rafaello II

Śmiało mogę powiedzieć, że jest to moje odkrycie 2021 r. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto kilka dni temu i tak mi posmakowało, że sama zjadłam połowę.. :D Na pewno będzie się pojawiać częściej w moim domu.
ciasta i desery,ciasta bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto na imprezę,rafaello, ciasto z kokosem,ciasto z wiórkami kokosowymi,ciasto z dżemem,rafaello,


SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

1 duże opakowanie herbatników (400g)
KREM:
500 ml śmietanki 30%
2 x 250 g serka mascarpone
100 g rozpuszczonej białej czekolady
1 szklanka wiórek kokosowych
opcjonalnie: cukier puder wedle uznania
+ dżem porzeczkowy
+ wiórki do posypania wierzchu

WYKONANIE:

1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno;
2. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników (jeśli dosładzasz krem, dodaj cukier razem z mascarpone);


3. Następnie dodaj rozpuszczoną, ale już wystudzoną białą czekoladę i krótko zmiksuj;
4. Wsyp wiórki i całość wymieszaj;
5. Dno blaszki wyłóż herbatnikami i rozsmaruj 1/3 kremu;
6. Połóż kolejną warstwę ciastek i rozsmaruj cienko dżem porzeczkowy;
7. Na dżemie poukładaj herbatniki a następnie rozsmaruj połowę pozostałego kremu;
8. Ułóż ostatnią warstwę ciastek, wyłóż resztę kremu. Wierzch posyp wiórkami. Ciasto wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO ;)

ciasta i desery,ciasta bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,ciasto na imprezę,rafaello, ciasto z kokosem,ciasto z wiórkami kokosowymi,ciasto z dżemem,rafaello,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger