stycznia 19, 2021

Rogaliki kruche

Pyszne rogaliki, które robię zazwyczaj na tłusty czwartek, ale pojawiają się również czasem bez okazji. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu i baardzo smaczne;)
ciasta i desery,rogaliki, rogaliki kruche, rogaliki krucho drożdżowe, rogaliki z dżemem, łatwe rogaliki, tłusty czwartek 2021


SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła roślinnego
40 g świeżych drożdży
2 jajka
2 pełne łyżki śmietany 18%
szczypta soli
dżem wiśniowy/porzeczkowy/konfitura/marmolada na nadzienie
1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

WYKONANIE:

1. Drożdże rozkrusz w śmietanie (może być zimna) i dokładnie rozmieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj masło, jajko i rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ok. 10min);
3. Po tym czasie zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki - na minimum 1h (możesz trzymać nawet 2h);
4. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg;


5. Każdy okrąg podziel na 8 równych części. Na każdą z nich nakładaj niewielką porcję nadzienia i zwijaj zaczynając od dłuższego boku. Formuj rogaliki;
6. Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na czas nagrzewania piekarnika przykryj blaszkę ściereczką i odstaw rogaliki do wyrośnięcia. Rogaliki piecz ok. 20 min w 180 st C (kontroluj stopień zarumienienia).



SMACZNEGO:)
ciasta i desery,rogaliki, rogaliki kruche, rogaliki krucho drożdżowe, rogaliki z dżemem, łatwe rogaliki, tłusty czwartek 2021

2 komentarze:

  1. Czy rozpuszczone masło tez może by?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie powinno się udać, ale nigdy nie próbowałam więc nie dam gwarancji.. :)

      Usuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger