grudnia 05, 2020

Pustelnik

Może to nie jest szybkie ciasto.. ale na święta stanowi obowiązkową pozycję w moim domu. Jest tak pyszne, że wynagradza czas spędzony w kuchni. Wszystkie ciocie czekają z niecierpliwością aż postawię Pustelnika na stole ;)
ciasta i desery,ciasta na Boże Narodzenie,seromakowiec, ciasto z makiem i serem, ciasto z jabłkami, ciasto na święta, kruche z makiem i serem, makowiec, sernik,



SKŁADNIKI:
BLASZKA 24x24 cm

KRUCHE:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
MASA MAKOWA:
150 g mielonego maku
0.5 szklanki cukru
1 żółtko
garść posiekanych orzechów włoskich
1 garść skórki pomarańczowej
25 g masła
3 białka
MASA SEROWA:
0.5 kg sera mielonego z wiaderka
60 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jaja
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek ze słoika
1 galaretka agrestowa (lub inna)
CIASTO ORZECHOWE:
4 jaja
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
0.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, elastyczne ciasto;
2. Przygotuj masę serową: Białka ubij na sztywną pianę;
3. W oddzielnej misce utrzyj masło z żółtkami i cukrem;
4. Dodaj ser, mąki i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników;

5. Dodaj pianę z białek i wymieszaj masę łyżką - delikatnie, ale dokładnie;

6. Przygotuj masę makową: białka ubij na sztywną pianę;
7. W oddzielnej misce utrzyj masło z żółtkami i cukrem;
8. Dodaj namoczony i odciśnięty wcześniej mak, orzechy oraz skórkę. Całość wymieszaj;



9. Do masy makowej dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką;
10. Kruche wyłóż na dno blaszki przykrytej papierem, następnie rozsmaruj masę makową a na wierzch masę serową;

11. Wstaw ciasto do nagrzanego do 175 st C piekarnika na 75 min;
12. Przygotuj ciasto orzechowe: białka ubij na sztywną pianę a następnie dodaj cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
13. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
14. Dodaj przesiane mąki oraz orzechy i wymieszaj całość bardzo dokładnie;

15. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagranego do 180 st C piekarnika na ok. 25-30 min;
16. Jabłka przełóż na patelnię, kiedy zaczną się gotować wsyp galaretkę, wyłącz palnik i dokładnie wymieszaj aż proszek galaretkowy się całkowicie rozpuści;

17. Na masę serową wyłóż ciepłe jabłka, wierzch przykryj ciastem orzechowym. Całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem.





SMACZNEGO ;)

ciasta i desery,ciasta na Boże Narodzenie,seromakowiec, ciasto z makiem i serem, ciasto z jabłkami, ciasto na święta, kruche z makiem i serem, makowiec, sernik,

6 komentarzy:

  1. wyglada ciekawie napewno zrobie dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli chciałabym zrobić ciasto w dłuższej blaszce o 10 cm to jakie będą proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Pani zostawić tak jak jest - ciasto po prostu będzie trochę niższe:) Bądź zwiększyć proporcje o połowę

      Usuń
  3. Po upieczeniu masy makowej i serewej od razu wyciagnąć z piekarnika po tych 75 min? Czy zistawić w piekarniku przez jakiś czas?

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger