grudnia 12, 2020

Magma - ciasto bez pieczenia

Pyszne i bardzo szybkie ciasto bez pieczenia poleca się na weekend. Będzie jak znalazł do niedzielnej kawki ;)
ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,szybkie ciasto,ciasto z mascarpone, ciasto z wiśniami, ciasto z frużeliną wiśniową,ciasto z kremem śmietanowym,




SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm

1 duże opakowanie herbatników
KREM:
200 g śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
100 g mlecznej czekolady
MASA WIŚNIOWA:
350 g mrożonych wiśni
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżeczki cukru (wedle uznania)
+ opcjonalnie polewa czekoladowa lub kakao lub starta czekolada

WYKONANIE:



1. Wiśnie z cukrem zagotuj w rondelku, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj żeby nie powstały grudki. Odstaw frużelinę do lekkiego przestygnięcia;
2. Dno blaszki przykrytej papierem wyłóż herbatnikami;
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno;
4. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
5. Część czekolady zetrzyj do masy a część pokrusz na drobne kawałki i całość wymieszaj;
6. Na herbatnikach rozsmaruj połowę kremu śmietankowego;
7. Ułóż drugą warstwę herbatników i wyłóż frużelinę wiśniową;


8. Poukładaj kolejną warstwę ciastek i wyłóż resztę kremu śmietankowego. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc;
9. Przed podaniem polej wierzch rozpuszczoną albo pokruszoną czekoladą lub posyp kakao.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,ciasto bez pieczenia,ciasto na herbatnikach,szybkie ciasto,ciasto z mascarpone, ciasto z wiśniami, ciasto z frużeliną wiśniową,ciasto z kremem śmietanowym,

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger