grudnia 10, 2020

Gwiazda makowa

Gwiazda makowa to bardzo efektowny sposób na świątecznego makowca. Pięknie się prezentuje na stole i zachwyca gości.. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
ciasta i desery,ciasta na Boże Narodzenie, makowiec, gwiazda makowa, domowa masa makowa, makowiec z mielonego maku, świąteczny makowiec, świąteczna gwiazda makowa


SKŁADNIKI:

CIASTO:
1 szklanka ciepłego mleka
0.5 szklanki cukru
1 jajko
3.5 szklanki mąki pszennej
60 g masła
25 g świeżych drożdży
MASA MAKOWA:
300 g mielonego i namoczonego maku
0.5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
0.5 szklanki rodzynek
30 g miękkiego masła
2 białka
3-4 łyżki miodu
+ 2 żółtka

WYKONANIE:
1. W pół szklanki ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw zaczyn na ok. 10-15 min w ciepłe miejsce;
2. Do misy robota wrzuć wszystkie składniki na ciasto, włącznie z zaczynem. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia;
3. Przygotuj masę makową: Białka ubij na sztywną pianę i odstaw;
4. W drugą miskę wrzuć odciśnięty mak, dodaj masło, miód i pianę z białek. Całość krótko zmiksuj, do powstania jednolitej masy;
5. Dodaj orzechy i rodzynki ( możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką;
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiaj po czym uformuj wałek i podziel na 3 równe części;
7. Każdą część rozwałkuj na średniej grubości okrąg o średnicy ok. 24-25 cm;
8. Pierwszy okrąg wyłóż na blasze przykrytej papierem, rozsmaruj połowę masy makowej (zostaw ok. 1.5 cm wolnego brzegu), przykryj drugim plackiem i rozsmaruj resztę masy po czym przykryj trzecim plackiem. Wyrównaj kształt tak, aby powstał zgrabny okrąg. Na środku odbij małą literatkę;
9. Podziel koło na 16 części (nie rozcinaj małego kółka odciśniętego literatką. Najłatwiej rozciąć okrąg na 4 części, a potem każdą z nich na kolejne 4;


10. Chwytaj za 2 sąsiadujące kawałki i obkręcaj je dwa razy do środka po czym sklejaj brzegi aby powstało ramię gwiazdy. Postępuj tak ze wszystkim kawałkami aż powstanie cała gwiazda;
11. Gotową gwiazdę posmaruj rozbełtanym żółtkiem po czym nastaw piekarnik do 180 st C. W czasie nagrzewania piekarnika gwiazda jeszcze niech rośnie. Piecz gwiazdę ok. 30 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.



SMACZNEGO :)
ciasta i desery,ciasta na Boże Narodzenie, makowiec, gwiazda makowa, domowa masa makowa, makowiec z mielonego maku, świąteczny makowiec, świąteczna gwiazda makowa

2 komentarze:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger