SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
800 ml mleka
3 budynie waniliowe/śmietankowe
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru lub cukru pudru(lub więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta)
200 g chałwy waniliowej
1 słoik ( ok. 400 g) dżemu porzeczkowego
4 opakowania herbatników w czekoladzie (320 g )
2 opakowania herbatników maślanych (500g)
+ polewa:
50 g białej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
WYKONANIE:
2. Resztę mleka zagotuj, wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania gęstego, jednolitego budyniu. Odstaw budyń do wystudzenia;
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę;
5. Na koniec dodaj do masy pokruszoną chałwę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników;
7. Na dżemie poukładaj czekoladowe herbatniki i wyłóż połowę masy budyniowej;
8. Na masie budyniowej ułóż warstwę maślanych herbatników i znowu wyłóż warstwę dżemu;
10. Na wierzchu wyłóż herbatniki w czekoladzie. Ciasto możesz dodatkowo udekorować polewą z białej czekolady*.
SMACZNEGO ;)
Wyglada bardzo apetycznie i faktycznie jest szybkie. Będę próbować.
OdpowiedzUsuńNa pewno Pani posmakuje:) Polecam
UsuńWłaśnie myślałam żeby zrobić jakieś ciasto bez pieczenia. No i proszę przepis podany na tacy. Na pewno wyprubóje. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńGwarantuje, że się Pani nie zawiedzie;) Pozdrawiam
UsuńCzy budynie mają być małe czy duże?
OdpowiedzUsuńStandardowe 40 g - czyli na 500ml mleka:)
UsuńA czy te ciastka w czekoladzie nie będą twarde na tym cieście?
OdpowiedzUsuńTroszkę będą, ale kiedy kroi się po linii ciastek - w niczym to nie przeszkadza;)
Usuń