października 27, 2020

Grzyby marynowane na słodko

Przepis na najlepsze grzybki dostałam od mamy. Ja i mój tata zawsze je uwielbialiśmy, teraz robię je u siebie w domu. ;)

przetwory,przetwory na zimę,przetwory w słoikach,grzyby marynowane, grzyby z cynamonem, grzybki na zimę do słoików



 SKŁADNIKI:

1 kg grzybów ( u mnie podgrzybki)

500 ml wody

250 ml octu 10%

2 łyżki soli

0.5 szklanki cukru

0.5 łyżeczki pieprzu

0.5 łyżeczki cynamonu

8 ziarenek ziela angielskiego

4 liście laurowe

WYKONANIE:

ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU.



1. W garnku zagotuj wodę, wrzuć grzyby i gotuj przez 2 minuty;

2. Odcedź grzyby, przełóż do garnka, dodaj wodę, sól, cukier i gotuj ok. 7 min;

3. Dodaj ocet i przyprawy, gotuj przez kolejne 7 min;



4. Przełóż grzyby do słoiczków, zalej zalewą i zakręć (pamiętaj aby do każdego słoiczka wrzucić liść laurowy i ziele angielskie);


5. Słoiki przełóż do garnka, zalej ciepłą wodą i pasteryzuj ok. 10-15 min.



SMACZNEGO :)


grzyby marynowane, grzyby w słoikach na zimę, przepis na grzyby marynowane

2 komentarze:

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger