sierpnia 04, 2020

Wiśnie w syropie na zimę

Robię przetwory na zimę w ilościach hurtowych. Tak, żeby nigdy niczego nie zabrakło kiedy najdzie mnie ochota na owoce czy warzywa, których poza sezonem nie można dostać. Wiśnie w zalewie to jedne z moich ulubionych owoców - są bardzo uniwersalne. Dodaję je do ciasta, deserów lub robię z nich kompoty, są pyszne i banalnie proste do wykonania. :)
przetwory na zimę, przetwory, przetwory w słoikach, przetwory z owoców, przetwory z wiśni, wiśnie w soku, wiśnie w zalewie, wiśnie w sosie własnym,





SKŁADNIKI:

3 kg umytych i wydrylowanych wiśni
2.5 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej/mniej, wedle uznania)

WYKONANIE:



1. Wiśnie przełóż do dużego garnka, wstaw do gotowania, wsyp cukier i mieszaj. Gotuj na wolnym ogniu aż do momentu kiedy owoce puszczą sok;


2. Gorące wiśnie przekładaj do słoików, zalej sokiem, mocno zakręć i odstaw do góry dnem aż do wystygnięcia.



SMACZNEGO ;)

przetwory na zimę, przetwory, przetwory w słoikach, przetwory z owoców, przetwory z wiśni, wiśnie w soku, wiśnie w zalewie, wiśnie w sosie własnym,

4 komentarze:

  1. Ja też zrobiłam podobnie, dałam więcej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poprostu wrzucam wisnie do sloika, dodaję łyżkę cukru na sloik i zalewam wrzątkiem, sok do zimy puszcza same, a żona lubi jak są w miarę całe i nierozpadaja się, dla tego unikam gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie próbowałam :) Ale skorą wychodzą to smaczne to super;) Pozdrawiam

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger