maja 30, 2020

Orchidea

Pyszne ciasto na ciemnym biszkopcie przełożone kremem śmietanowym to super propozycja na wszelkie domowe imprezy. Pięknie się prezentuje, smakuje jeszcze lepiej - moja rodzina je uwielbia;)
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, biszkopt rzucany, ciemny biszkopt krem śmietanowy, krem z mascarpone, ciasto z kremem, polewa czekoladowa,




SKŁADNIKI:

BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
5 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ŚMIETANOWY:
660 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 galaretki (zielona i czerwona) na 500 ml wody każda
PONCZ:
0.5 szklanki przegotowanej, letniej wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
4 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
POLEWA:
50 g masła
50 g czekolady mlecznej



WYKONANIE:

1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;


2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj;
3. Przesianą mąkę wymieszaną z kakao wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj;

4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min. Następnie wyjmij blaszkę z biszkoptem, upuść z wysokości kilkunastu cm na blat i ponownie wstaw do piekarnika na 2-3 min. Wyjmij i wystudź;

5. Każdą z galaretek rozpuść w 0.5 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia;

6. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia składników;
7. Podziel masę śmietanową na pół, do jednej części dodaj galaretkę czerwoną, do drugiej zieloną - zmiksuj do uzyskania jednolitych kremów;


8. Przekrój biszkopt na dwa blaty;
9. Przygotuj poncz: wymieszaj wszystkie składniki a następnie nasącz pierwszy blat biszkoptu i wyłóż różowy krem;

10. Połóż drugi blat, również nasącz ponczem i wyłóż krem zielony;


11. Przygotuj polewę: rozpuść masło, dodaj czekoladę i wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Polej wierzch ciasta przestudzoną polewą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.



ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, biszkopt rzucany, ciemny biszkopt krem śmietanowy, krem z mascarpone, ciasto z kremem, polewa czekoladowa,



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, biszkopt rzucany, ciemny biszkopt krem śmietanowy, krem z mascarpone, ciasto z kremem, polewa czekoladowa,

28 komentarzy:

  1. Pisze każda galaretka na 0,5l wody a potem rozpuść każdą galaretkę w 0,5 szkl wody w końcu ile ?



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuje Pani standardową galaretkę, którą powinno rozpuścić się w 0.5 l wody, ale rozpuszcza ją Pani w 0.5 szklanki wody (ok. 125ml)

      Usuń
    2. 0,5 litra wody byłoby za duzo. Musi być 0.5 szklanki

      Usuń
  2. Zrobiłam . Jest rewelacyjne !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo fajne , ake skąd ta nazwa?

    OdpowiedzUsuń
  4. Na kwiatach nie znam, ale ciasto polecam bo jest dosc proste w wykonaniu i jednocześnie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie zrobiłam (i nie jadłam) tak pysznego ciasta! Biszkopt wyszedł idealny, śmietana z galaretkami lekka, nie za słodka. Serdecznie dziękuję za ten genialny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. A mi się nie udało śmietana zważyła się po dodaniu galaretek biszkopt wykorzystałam do innego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może galaretki były jeszcze ciepłe. Nigdy mi się to nie zdarzyło

      Usuń
  7. Naprawdę masa do przełożenia bez cukru? Wystarczy słodka galaretka? Nie za mdłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie idealne.. Nie za mdłe, nie za słodkie. Zawsze można dosłodzić wedle własnych upodobań;)

      Usuń
  8. Witam, czy jesli wszystkie skladniki podwoje to wyjdzie ciasto ? Probowala Pani?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, czasem robię na większa blaszkę i jest ok:)

      Usuń
  9. A po co rzucamy biszkoptem z wysokości 30 cm ? W jakim celu to robimy ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, wspaniałe 🙂 u mnie w blaszce 25x25 wyszło bardzo wysokie, jakieś 8-10 cm, następnym razem spróbuję w blaszce 26x40, ale w tej pewnie będzie znów za niskie🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę w 24x24 :) Ale po prostu lubię wysokie ciasta - można spróbować upiec w większej.

      Usuń
  11. Ciasto pyszne, pomimo braku mascarpone 😅 Córcia uwielbia takie orzeźwiające smaki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam wszystko jak w przepisie i niestety biszkopt się jakby nie dopiekl. Drugi raz, trzymałam jak zwykły biszkopt, 25 minut i w środku obwódka -zbita. Chyba nie jestem mistrzem w pieczeniu 😅 co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto znakomite. Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger