maja 30, 2020

Orchidea

Pyszne ciasto na ciemnym biszkopcie przełożone kremem śmietanowym to super propozycja na wszelkie domowe imprezy. Pięknie się prezentuje, smakuje jeszcze lepiej - moja rodzina je uwielbia;)
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, biszkopt rzucany, ciemny biszkopt krem śmietanowy, krem z mascarpone, ciasto z kremem, polewa czekoladowa,




SKŁADNIKI:

BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
5 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ŚMIETANOWY:
660 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 galaretki (zielona i czerwona) na 500 ml wody każda
PONCZ:
0.5 szklanki przegotowanej, letniej wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
4 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
POLEWA:
50 g masła
50 g czekolady mlecznej



WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;


2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj;
3. Przesianą mąkę wymieszaną z kakao wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj;

4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min. Następnie wyjmij blaszkę z biszkoptem, upuść z wysokości kilkunastu cm na blat i ponownie wstaw do piekarnika na 2-3 min. Wyjmij i wystudź;

5. Każdą z galaretek rozpuść w 0.5 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia;

6. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia składników;
7. Podziel masę śmietanową na pół, do jednej części dodaj galaretkę czerwoną, do drugiej zieloną - zmiksuj do uzyskania jednolitych kremów;


8. Przekrój biszkopt na dwa blaty;
9. Przygotuj poncz: wymieszaj wszystkie składniki a następnie nasącz pierwszy blat biszkoptu i wyłóż różowy krem;

10. Połóż drugi blat, również nasącz ponczem i wyłóż krem zielony;


11. Przygotuj polewę: rozpuść masło, dodaj czekoladę i wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Polej wierzch ciasta przestudzoną polewą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.



ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, biszkopt rzucany, ciemny biszkopt krem śmietanowy, krem z mascarpone, ciasto z kremem, polewa czekoladowa,



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto na imprezę, biszkopt rzucany, ciemny biszkopt krem śmietanowy, krem z mascarpone, ciasto z kremem, polewa czekoladowa,

12 komentarzy:

  1. Pisze każda galaretka na 0,5l wody a potem rozpuść każdą galaretkę w 0,5 szkl wody w końcu ile ?



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuje Pani standardową galaretkę, którą powinno rozpuścić się w 0.5 l wody, ale rozpuszcza ją Pani w 0.5 szklanki wody (ok. 125ml)

      Usuń
  2. Zrobiłam . Jest rewelacyjne !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo fajne , ake skąd ta nazwa?

    OdpowiedzUsuń
  4. Na kwiatach nie znam, ale ciasto polecam bo jest dosc proste w wykonaniu i jednocześnie smaczne

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger