maja 22, 2020

Malinowa chmurka - po mojemu

Myślę, że malinowa chmurka to już klasyk. Jest tak pyszna, że smakuje praktycznie każdemu kto jej spróbuje. Ja nieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:)

ciasta i desery, malinowa chmurka, malinowa chmurka na biszkopcie, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą owocową, ciasto z bezą, bez, masa galaretkowa z owocami, masa śmietanowa z mascarpone





SKŁADNIKI:

BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
3 jaja
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM MALINOWY:
3 galaretki malinowe (każda na 500 ml)
2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda)
KREM ŚMIETANOWY:
660 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru
BEZA:
3 białka jaj
150 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;


2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj;
3. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj;
4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min;


5. Odlej zalewę z owoców (Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak. Jeśli trzeba dolej wody - mają być 3 szklanki płynu) i przelej do garnka, zagotuj a następnie wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki. Odstaw do wystudzenia; Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak
6.  Do przestudzonej galaretki dodaj owoce i wymieszaj;
7. Wyłóż masę malinową na biszkopt i wstaw do lodówki;


8. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj aż powstanie błyszcząca piana;
9. Na koniec dodaj skrobię i krótko zmiksuj;
10. Na dużą blachę wyłóż bezę (w rozmiarze ciasta) i wstaw do nagrzanego do 140 st C piekarnika na 60 min. Po wyłączeniu piekarnika zostaw bezę na ok. 20-30 min aby ostygła;


11. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier i krótko zmiksuj. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj do połączenia składników;
12. Masę śmietanową wyłóż na ciasto, na wierzch połóż bezę. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO :)


ciasta i desery, malinowa chmurka, malinowa chmurka na biszkopcie, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą owocową, ciasto z bezą, bez, masa galaretkowa z owocami, masa śmietanowa z mascarpone

ciasta i desery, malinowa chmurka, malinowa chmurka na biszkopcie, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą owocową, ciasto z bezą, bez, masa galaretkowa z owocami, masa śmietanowa z mascarpone

8 komentarzy:

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger