maja 22, 2020

Malinowa chmurka - po mojemu

Myślę, że malinowa chmurka to już klasyk. Jest tak pyszna, że smakuje praktycznie każdemu kto jej spróbuje. Ja nieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:)

ciasta i desery, malinowa chmurka, malinowa chmurka na biszkopcie, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą owocową, ciasto z bezą, bez, masa galaretkowa z owocami, masa śmietanowa z mascarpone





SKŁADNIKI:

BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:
3 jaja
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM MALINOWY:
3 galaretki malinowe (każda na 500 ml)
2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda)
KREM ŚMIETANOWY:
660 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru
BEZA:
3 białka jaj
150 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;


2. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj;
3. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj;
4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min;


5. Odlej zalewę z owoców (Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak. Jeśli trzeba dolej wody - mają być 3 szklanki płynu) i przelej do garnka, zagotuj a następnie wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki. Odstaw do wystudzenia; Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak
6.  Do przestudzonej galaretki dodaj owoce i wymieszaj;
7. Wyłóż masę malinową na biszkopt i wstaw do lodówki;


8. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj aż powstanie błyszcząca piana;
9. Na koniec dodaj skrobię i krótko zmiksuj;
10. Na dużą blachę wyłóż bezę (w rozmiarze ciasta) i wstaw do nagrzanego do 140 st C piekarnika na 60 min. Po wyłączeniu piekarnika zostaw bezę na ok. 20-30 min aby ostygła;


11. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier i krótko zmiksuj. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj do połączenia składników;
12. Masę śmietanową wyłóż na ciasto, na wierzch połóż bezę. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO :)


ciasta i desery, malinowa chmurka, malinowa chmurka na biszkopcie, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą owocową, ciasto z bezą, bez, masa galaretkowa z owocami, masa śmietanowa z mascarpone

ciasta i desery, malinowa chmurka, malinowa chmurka na biszkopcie, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą owocową, ciasto z bezą, bez, masa galaretkowa z owocami, masa śmietanowa z mascarpone

18 komentarzy:

  1. jak pysznie! muszę upiec takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także wolę malinową chmurkę na biszkopcie. Niestety robię bez bezy bo nigdy mi się nie udaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować upiec bezę z mojego przepisu.. zawsze wychodzi :)

      Usuń
  3. Wspaniale szybko znika 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Na które półki w piecu wkładać ciasto i bezę

    OdpowiedzUsuń
  5. W opisie wykonania biszkopta jest "dodaj przesiane mąki" w liczbie mnogiej a w skladnikach jest tylko mąka pszenna. Gdzie jest bląd? Powinna byc jeszcze jakas mąka? Do biszkopta powinno sie dodac ziemniaczaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to pomyłka - chodziło o przesianą mąkę w liczbie pojedynczej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Grzałka góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już zależy od piekarnika. U mnie góra dół + termoobieg ;)

      Usuń
  7. Ciasto wyszło mi przepyszne;-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger