kwietnia 15, 2020

Placek po zbójnicku

Pyszne placki po zbójnicku to obowiązkowa pozycja w menu mojej rodziny. Wszyscy domownicy je uwielbiają i zawsze proszą o dokładkę.

dania obiadowe, dania z ziemniaków, placki ziemniaczane, placek po węgiersku, gulasz, gulasz po węgiersku, gulasz wieprzowy,





SKŁADNIKI:

PLACKI ZIEMNIACZANE:
1.5 kg ziemniaków
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz
GULASZ WĘGIERSKI:
70 dag mięsa ( u mnie szynka wieprzowa)
ok. 2 łyżki mąki pszennej
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
0.5 szklanki śmietany
sól, pieprz, słodka papryka



WYKONANIE:

KONIECZNIE ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO PRZEPISU TUTAJ.



1. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, wsyp mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj;


2. Usmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu;
3. Cebulę pokrój w piórka;


4. Na rozgrzanym oleju zesmaż cebulę;
5. Czosnek rozgnieć nożem a następnie drobno pokrój;
6. Do podsmażonego mięsa dodaj zesmażoną cebulę i czosnek;
7. Mięso podlej wodą (ok. szklanki) i duś pod przykryciem do miękkości ( W międzyczasie pilnuj aby mięso się nie przypaliło, podlewaj wodą jeśli jest taka potrzeba);


8. W międzyczasie zetrzyj obrane ziemniaki, cebulę i czosnek;
9. Do startych ziemniaków dodaj jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj;
10. Na rozgrzanym tłuszczu smaż duże placki. Mają być zrumienione z obydwu stron;


11. Do miękkiego mięsa dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj;


12. Do sosu dodaj śmietanę, jeśli trzeba zagęść go mąką i zagotuj. Możesz dodać czerwoną, słodką paprykę i odrobinę chilli.
13. Na placki wykładaj sos i składaj je na pół.
dania obiadowe, dania z ziemniaków, placki ziemniaczane, placek po węgiersku, gulasz, gulasz po węgiersku, gulasz wieprzowy,




SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger