lutego 29, 2020

LION bez pieczenia

Kiedy mam ochotę na słodkie ciasto zawsze sięgam po ten przepis. Domownicy je uwielbiają, sprawdza się na wszystkich rodzinnych przyjęciach i zawsze znika w mig ze stołu. ;)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto na imprezę, ciasto na święta, łatwe ciasto, przepis na ciasto bez pieczenia, masa kajmakowa, masło orzechowe, ciasto na herbatnikach,





SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
1 paczka herbatników (400g)
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie waniliowe (po 40g każdy)
3 szklanki mleka
250 g margaryny Kasi bądź masła
300 g masła orzechowego
100 g czekolady mlecznej/gorzkiej
2 łyżeczki oleju
odrobina mleka
garść orzechów włoskich




WYKONANIE:

Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tego ciasta kliknij TUTAJ.

1. 2 szklanki mleka wstaw do gotowania (możesz dodać 2-3 łyżki cukru);
2. W 1 szklance mleka rozpuść proszki budyniowe i wlej je do gotującego się mleka, intensywnie mieszaj aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu aż do powstania bąbelków. Gładki budyń odstaw do wystudzenia;


3. W blaszce wyłożonej papierem poukładaj herbatniki;
4. Rozsmaruj kajmak i wyłóż kolejną warstwę herbatników;


5. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj aż do połączenia składników. Ma powstać gładka masa;
6. Połowę masy wyłóż na ciasto i przykryj herbatnikami;

7. Do reszty masy dodaj masło orzechowe i zmiksuj do połączenia składników;
8. Wyłóż krem orzechowy na ciasto i posyp wierzch pokruszonymi orzechami;

9. czekoladę rozpuść z dodatkiem oleju w rondelku, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka. Wymieszaj, poczekaj chwilę aż przestygnie i polej ciasto a następnie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO ;)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto na imprezę, ciasto na święta, łatwe ciasto, przepis na ciasto bez pieczenia, masa kajmakowa, masło orzechowe, ciasto na herbatnikach,

6 komentarzy:

  1. Witam, czym można zastąpić masło orzechowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać pokruszone orzechy, np. włoskie bądź laskowe :)

      Usuń
  2. Czy użyć całej puszki masy kajakowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam całej;) Można dodać mniej, w zależności od upodobań:)

      Usuń
  3. I czy polewa łatwo się kroi- nie jest za twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy wyjąć ciasto z lodówki ok. 1h przed krojeniem i będzie się ładnie kroić:)

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger