Narobiłam pączków i faworków - zostały mi białka;) Oprócz Meksykanki robię czasem tę bezę. Jest przepyszna! Chrupka z zewnątrz, delikatna w środku - po prostu ambrozja. Wstyd się przyznać, ale praktycznie całą zjadamy w ciągu jednego dnia 😁
SKŁADNIKI:
BEZA:
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
KREM:
250 g śmietanki 30%/36%
500 g serka mascarpone
opcjonalnie 0.5 szklanki cukru pudru
+ owoce do dekoracji (u mnie truskawki)
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
2. Dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj;
3. Wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj masę drewnianą bądź silikonową łyżką;
4. Dużą blaszkę wyłóż papierem, odrysuj okrąg o średnicy ok. 23-24 cm i wyłóż masę. Uformuj zgrabną bezę;
5. Wstaw bezę do nagrzanego do 180st C piekarnika na 5-6 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150st C i piecz bezę przez 1.5 godziny. Po tym studź bezę w uchylonym piekarniku;
6. Przygotuj krem: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się rozpuści;
7. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj krem aż składniki się połączą. (Na czas pieczenia bezy możesz wstawić krem do lodówki);
9. Na wierzchu poukładaj ulubione owoce: maliny, borówki, truskawki.. :)
SMACZNEGO ;)
wygląda bajecznie..., zrobię na pewno . Pozdrawiam Martynko
OdpowiedzUsuńDieta w przyszłym tygodniu a w tym bezowe cudo... dzięki:)
OdpowiedzUsuńPowtarzam sobie to samo :D Pozdrawiam:)
UsuńWygląd smacznie ale jestem na diecie
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę dużo silnej woli:) Pozdrawiam serdecznie
UsuńZrobiłam beze pavlova jest bardzo smaczna, dziękuję bardzo i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że beza smakowała;) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńjak studzić bezę?
OdpowiedzUsuńW uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia:)
Usuń