lutego 02, 2021

Meksykanka

Nasmażyłam pączków i zostały mi białka.. Zazwyczaj robię z nich bezę, ale tym razem postanowiłam przygotować coś innego - wyszło przepyszne ciacho z kawałkami czekolady. Na pewno będę je robić częściej. ;)
ciasta i desery,ciasto z białek, babka z białek, szybkie ciasto z białek, czekoladowe ciasto, szybkie ciasto czekoladowe, szybka babka czekoladowa


SKŁADNIKI:
BLASZKA 25x12 cm

5 białek
0.5 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g czekolady gorzkiej/mlecznej (wedle uznania)

WYKONANIE:


1. Zacznij ubijać białka, po chwili dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż powstanie sztywna piana;
2. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem olej;
3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;


4. Dodaj pokruszone kawałki czekolady i wymieszaj całość łyżką;
5. Przelej ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego do 180 st C. Piecz ok. 50 min (do suchego patyczka.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery,ciasto z białek, babka z białek, szybkie ciasto z białek, czekoladowe ciasto, szybkie ciasto czekoladowe, szybka babka czekoladowa

6 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłem ciatso z Tej strony na herbatnikach czekoladowych z budyniem i śmietanką:) teraz sprobóje z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po tłustym czwartku zostanie mi sporo białek już wiem jak je wykorzystam, będzie Meksykanka. Dzięki za smakowite przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! :)

      Usuń
  3. Mam bialka wiec napewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger