grudnia 17, 2020

Wigilijny śledzik w warzywnej salsie

Uwielbiam śledzie. Na wigilii próbuję wszystkich potraw, ale to śledzi zjadam najwięcej.. ;> Ten przepis dostałam od mojego taty, który przyrządza najlepsze śledzie na świecie. Spróbujcie - będziecie zachwyceni. ;) 



SKŁADNIKI:

600 g filetów śledziowych
1/4 szklanki octu
2 duże cebule
1 marchew
1 papryka konserwowa
3 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
olej rzepakowy
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
120 g koncentratu pomidorowego*
120 g keczupu pikantnego*
1 łyżeczka cukru

WYKONANIE:

1. Śledzie namocz przez ok. 1h w zimnej wodzie po czym odsącz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej octem i odstaw na czas przygotowania warzywnej salsy;
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2-3 łyżkach oleju razem z liściem laurowym i rozkruszonym zielem angielskim, po czym przełóż do miseczki;
3. Na tej samej patelni podsmaż obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (jeśli potrzeba dodaj odrobinę oleju i smaż na najmniejszym ogniu pod przykrywką do miękkości);
4. Dodaj paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Jeśli trzeba podlej odrobiną oleju. Ponownie wszystko zesmażaj przez kilka minut;
5. Dodaj cebulkę, wlej ocet ze śledzi, keczup i koncentrat, wsyp cukier. Wszystko wymieszaj i delikatnie podsmaż po czym zdejmij z ognia i wystudź;
6. Śledzie ułóż na półmisku, przykryj warzywną salsą i wstaw do lodówki aby całość się przegryzła.

*Ja zawsze dodaję domowy keczup i koncentrat, dlatego też moja salsa jest nieco bledsza. Jeśli nie robisz swoich przetworów jak najbardziej możesz dodać gotowe produkty ze sklepu - salsa będzie wtedy miała intensywniejszy kolor.

SMACZNEGO:)


18 komentarzy:

  1. Nie znałam tego przepisu zrobię dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam tego przepisu i zrobię ma święta dzieku9

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę robić jak spróbuję odpisze zdrowych świąt pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na opinię:) Pozdrawiam i życzę spokojnych, zdrowych świąt

      Usuń
  4. Mniam pysznie wygląda.Dziękuję za przepis napewno zrobię.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej port robilem sledzia albo w oleju, albo w smietanie. W tym srodowisku warzywno octowym jeszcze nie, ale zrobie bo sledzia uwielbiam . Dzieki za przepis i zycze spokojnych i zdrowych Swiat
    Thomas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą smakowały:) Zdrowych, spokojnych świąt;)

      Usuń
  6. Wygląda super napewno zrobię na wigilię. Zdrowych, spokojnych świąt życzę. Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Na pewno Pani posmakują. Zdrowych i rodzinnych Świąt:)

      Usuń
  7. Pysznie wygląda . Dziękuję za przepis i życzę zdrowych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też smakuje:) Dziękuję i również życzę Zdrowych spokojnych Świąt:)

      Usuń
  8. Mniam też zrobimy dziękuję i zdrowych smacznych Świąt życzę....

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger